ΕΛΠΕ: Τέλος 2019 αρχές 2020 η γεώτρηση στον Πατραϊκό – Στα 140 εκ. βαρέλια τα απολήψιμα αποθέματα

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς με αρχές του 2020 αναμένεται τα Ελληνικά Πετρέλαια να πραγματοποιήσουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο.

Αυτό έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.» Γιάννης Γρηγορίου και συνέδεσε το χρόνο εκτέλεσης της πρώτης γεώτρησης με τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα καταθέσει η εταιρία.

Ο κ. Γρηγορίου μιλώντας σε workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» σημείωσε πως οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος που διαχειρίζεται από κοινού με την Edison θέλουν να υπάρχουν 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τόνισε δε, ότι η ύπαρξη τους και η ακρίβεια της δυναμικότητας διαπιστώνεται μόνο με γεωτρύπανο.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία που έδωσε η εταιρία στην προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας ότι στη διάρκεια των σεισμικών ερευνών 5,8 εκατ. ευρώ διατέθηκαν προς αυτόν τον σκοπό. Υπογράμμισε ακόμη, το γεγονός της μη εκδήλωσης κοινωνικών αντιδράσεων.

Αναφέρθηκε ακόμη και στα έσοδα που θα έχει το κράτος από την εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου. Αν υποτεθεί ότι ημερησίως θα αντλούνται 30.000 βαρέλια με τιμή του αργού στα 60 έως 70 δολάρια το βαρέλι, τα 18 δολάρια πηγαίνουν στο κράτος. Τότε συνολικά αυτά που θα μπαίνουν στα δημόσια ταμεία ανέρχονται στα 200 εκατ. ετησίως.

Τέλος ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε ότι η χώρα μας διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό τονίζοντας επίσης πως υπάρχουν πολλές ανεξερεύνητες περιοχές.  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr