ΕΛΠΕ: Δεν απαιτείται Δημόσια Πρόταση από τον πλειοδότη προς τους μικρομετόχους απεφάνθη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Μη υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για την περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων απεφάνθη σήμερα η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) που συνεδρίασε για τον λόγο αυτό.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, παρότι οι γνωμοδοτήσεις που συγκέντρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚ, τόσο από τη νομική τους υπηρεσία όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες περιελάμβαναν και τις δύο απόψεις, τελικώς επικράτησε η νομική ερμηνεία βάσει της οποίας δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.

Η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης θα σήμαινε ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους.

Θυμίζουμε ότι το σωματείο των ΕΛΠΕ έχει προχωρήσει σε παρέμβαση, εκτός από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, προκειμένου ει δυνατόν να καθυστερήσει ο διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας. Δεδομένου ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΣΕΕΠ έχουν υποβάλει φάκελο προς την αρμόδια βρετανική αρχή, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η διαγωνιστική διαδικασία είναι σύμβατη ή μη, με τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι προσφυγές που κατέθεσε το σωματείο το Σεπτέμβριο προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει γύρω στις 30 Νοεμβρίου τους υποψήφιους επενδυτές, Vitol και Glencore, να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για το 50,1% της εισηγμένης.

Μέσα σε λίγες ημέρες αναμένεται και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των ΕΛΠΕ με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για επίτευξη του ετήσιου στόχου για EBITDA 1 δις. ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr