Επ. Ανταγωνισμού: Σήμερα η Συζήτηση για την Εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από ΔΕΠΑ

 Επ. Ανταγωνισμού: Σήμερα η Συζήτηση για την Εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από ΔΕΠΑ

 

 energia.gr
 Τρι, 13 Νοεμβρίου 2018 - 09:31

 

Η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής που κατέχει η Shell συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τη συναλλαγή, παρά την παρουσία στη συνεδρίαση και εκπροσώπων της Motor Oil.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα αντιρρήσεων αναφορικά με την εξαγορά. Ωστόσο, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα υποστηρίξει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την αρχική εισήγηση της Γενικής της Διεύθυνσης, η οποία έχει εισηγηθεί την έγκριση της συγκέντρωσης που προκύπτει από τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Shell στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η έγκριση της εξαγοράς από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα δώσει το ‘πράσινο φως’ για το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο κλάδους, αυτόν της εμπορίας και τον δεύτερο των υποδομών. Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στη συνέχεια, θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας το 50,1% της εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή.

Το σενάριο που, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε σημερινό της άρθρο «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», φαίνεται να προκρίνεται σε σχέση με τον τρόπο που θα σπάσει η εταιρεία, προβλέπει την απόσχιση του τομέα των υποδομών και την προσάρτησή του στη ΔΕΔΑ, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, που ελέγχει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη επικράτεια πλην των περιοχών Θεσσαλονίκης και Αττικής, τα οποία ελέγχονται αντίστοιχα από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής. Στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης η ΔΕΠΑ συμμετέχει με ποσοστό 51% και στην ΕΔΑ Αττικής, μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς του ποσοστού της Shell, το 100%. Η απόσχιση του κλάδου της διανομής, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ από κοινού με το υπουργείο Ενέργειας, περιορίζει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για την εταιρεία σε σχέση με την απόσχιση του κλάδου της εμπορίας. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΠΑ από φορολογικά βάρη που θα προκύψουν από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αφού το τίμημα δεν θα καταλήξει στην ίδια αλλά στους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει την απαλλαγή της με νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη ένα θέμα που χρήζει διευκρινήσεων ενόψει της ιδιωτικοποίησης είναι το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην ΕΠΑ Αττικής, το μισθολόγιο των οποίων δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου, λόγω της συμμετοχής στην εταιρεία με ποσοστό 49% της Shell. Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος από πλευράς της διοίκησης της ΔΕΠΑ και του υπουργείου είναι να μην υπάρξουν μισθολογικές αλλαγές για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ιδιωτικοποίηση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση του σχεδίου διχοτόμησης από το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο και θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή σε πρώτη φάση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, του 14% του τομέα υποδομών. Επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για τις δύο δραστηριότητες της ΔΕΠΑ τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr