Απαγορευτικό στη μέθοδο fracking από τον Σταθάκη - Μονογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης σε Repsol και ΕΛΠΕ

 

Στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την οριστική απαγόρευση της μεθόδου εξόρυξης υδρογονανθράκων fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) θα προχωρήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με σκοπό την επιπρόσθετη ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος κατά την τελετή μονογραφής της σύμβασης παραχώρησης σε Repsol και ΕΛΠΕ. 

Ειδικότερα, ο υπουργός στη διάρκεια μονογραφής της σύμβασης παραχώρησης του θαλάσσιου οικοπέδου του Ιονίου με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας “Repsol (Ισπανία) – Ελληνικά Πετρέλαια και τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά ανήγγειλε την πρόθεση του να απαγορεύσει, με την κατάθεση τροπολογίας, τη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas). Σημειώνεται ότι παλιότερες έρευνες του ΙΓΜΕ είχαν καταδείξει πιθανές τέτοιες ποσότητες σε Θράκη και Ήπειρο.

Στην περιοχή μας, ανάλογες έρευνες fracking υπάρχουν στην Τουρκία σε περιοχή ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα, στην Αν. Θράκη. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία και θα προχωρήσει σε πρόσθετη ενίσχυση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «σημαντική» τη συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο». Όπως είπε με τη σύμβαση αυτή κλείνει ο κύκλος των μεγάλων παραχωρήσεων που είχαν ξεκινήσει από τον πρώτο και το δεύτερο γύρο. «Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο ώστε να μετατραπεί σε μία εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τοπική κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ.

Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις και προβλέπει:

  • Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης
  • Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, που διαρκεί 7-8 χρόνια, καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση
  • Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών
  • Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης
  • Οι πόροι αυτοί, θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης που έχουν ήδη κλείσει, με κύρωση από τη Βουλή, σε μια σειρά περιοχών της Δυτικής Ελλάδας:

  • Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)
  • Δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), θαλάσσιο μπλοκ 2
  • Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές
  • Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%), χερσαίες περιοχές

Επίσης, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης στο Κατάκολο (Energean 100%).

«Με τη σημερινή συμφωνία για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός, «κλείνει ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, η Ελλάδα εισέρχεται στην οριστική φάση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αξιόπιστο τρόπο, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι «τον επόμενο χρόνο μπαίνουμε στην έρευνα μεγάλων περιοχών που θα μας δείξουν καθαρή εικόνα με την προσδοκία να μοιάσουμε σαν τις χώρες με μεγάλες ανακαλύψεις. Και η μεγάλη παρουσία διεθνών εταιριών στις παραχωρήσεις αυτό μας δείχνει. Την επόμενη πενταετία θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Μπασιάς.

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις του Ιονίου αλλά κι εκείνες των παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ) θα πάρουν το δρόμο για το ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια για κύρωση προς τη Βουλή.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr