Κονοφάγος-Τσακίρης για γεώτρηση Exxon Mobil, East Med και Τουρκία

 

 

Για το μέλλον του αγωγού East Med, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Δρ Θεόδωρος Τσακίρης και το Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Ηλίας Κονοφάρος.

Κληθέντες να απαντήσουν κατά πόσο είναι εφικτός ο East Med, o Δρ Ηλίας Κονοφάγος είπε πως η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι το μέγεθος των αποθεμάτων που μπορούν να διατεθούν.

Έχει ανακαλυφθεί η Καλυψώ, αλλά δεν ξέρουμε το μέγεθός της, και ούτε ο Λεβιάθαν έχει αναπτυχθεί, αλλά μόλις τελειώσουν οι γεωτρήσεις και εντοπίσουν νέα αποθέματα τότε ο αγωγός θα γίνει πράξη πολύ σύντομα. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε έρευνες. Μόλις βρεθεί κάτι, είναι πιο εύκολο αν υπάρχει δίπλα ένα αγωγός, για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα και φτηνά.

Από την πλευρά του, ο Δρ Τσακίρης τόνισε την ανάγκη για κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, κάτι που προϋποθέτει συνεργασία, κοινούς στόχους και δομές εξυπηρέτησής τους. «Αυτό δεν το έχουμε, αλλά μπορούμε να το αποκτήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας πως το κοινό ενεργειακό δόγμα προϋποθέτει και επανενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και με Αίγυπτο και Ισραήλ. Μιλώντας για τον East Μed, ο κ. Τσακίρης το ονόμασε και ένα έργο ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Δρ Κονοφάγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει στήριξη προς την Κ.Δ., ενώ επεσήμανε ότι με την ανακάλυψη της Εxxon Mobil θα υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις που θα επιφέρουν ειρήνη και σταθερότητα. Μιλώντας για τις ενδείξεις από τους σεισμογραφικούς χάρτες για τον στόχο Δελφύνη στο θαλάσσιο τεμάχιο 10, όπου διενεργεί γεώτρηση η Exxon Mobil, είπε πως ο όγκος είναι διπλάσιος από το Ζορ.

(sigmalive.com)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr