Σάρωσε η ΔΕΗ στη δημοπρασία φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ - Πήρε το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων

 

Γιώργος Φιντικάκης

Το συντριπτικό ποσοστό των προς διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου πήρε η ΔΕΗ στη ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ την περασμενη εβδομαδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ΔΕΗ συγκέντρωσε ακόμα και τα 2/3 των δημοπρατούμενων ποσοτήτων και ήταν η πρώτη φορά που μπήκε τόσο δυναμικά στο παιχνίδι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, η ΔΕΗ πήρε το μεγαλυτερο μέρος των δημοπρατούμενων ποσοτήτων στην 1η δημοπρασία και σχεδόν το σύνολο των ποσοτήτων στη 2η δημοπρασία.

Το γεγονος εχει τη δίκη του σημασία καθως η συγκεκριμένη δημοπρασία ειναι η μεγαλύτερη της χρονιάς, αφορά ποσότητες διαρκείας ενός έτους, οταν οι άλλες δημοπρασίες είναι τρίμηνες.

Κύκλοι της αγορας εξηγούν τη δυναμική παρουσία της ΔΕΗ, αφενός γιατί αποτελεί ούτως ή άλλως ένα μεγάλο καταναλωτή αερίου για τις μονάδες της, αφετέρου γιατι σχεδιάζει να μπεί δυναμικά και στη λιανική του αερίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα και το ΔΣ της.

Η εκκίνηση της δημοπρασίας ήταν στα 26,7 δολ ανά Μεγαβατώρα και στην 1η δημοπρασία έφτασε 0,9 δολ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ στη 2η δημοπρασία 0,7 δολαρια πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Κατά την 1η Φάση διατέθηκε προς πώληση για το έτος 2019, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου ύψους Κιλοβατωρών 2.291.883.211 (kWh), στην οποία είχαν δικαίωμα συμμετοχής τόσο Κάτοχοι Άδειας Προμήθειας όσο και Επιλέγοντες Πελάτες. Η ΔΕΠΑ δημοπράτησε την ως άνω συνολική προς διάθεση ποσότητα φυσικού αερίου σε πενήντα χιλιάδες (50.000) τμήματα των 45.838 Κιλοβατωρών (kWh) έκαστο.

·        Κατά την 2η Φάση διατεθηκε προς πώληση για το έτος 2019, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου ύψους Κιλοβατωρών 1.833.506.569 (kWh), στην οποία δικαίωμα συμμετοχής ειχαν μόνο Κάτοχοι Άδειας Προμήθειας. Η ΔΕΠΑ δημοπρατησε την ως άνω συνολική προς διάθεση ποσότητα φυσικού αερίου σε πενήντα χιλιάδες (50.000) τμήματα των 36.670 Κιλοβατωρών (kWh) έκαστο.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr