Τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου η ημερομηνία για τις προσφορές στα ΕΛΠΕ - Αναρτήθηκε το σχέδιο για την εταιρεία holding των υδρογονανθράκων

 Γιώργος Φιντικάκης

14 01 2019 | 07:55
Στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου τοποθετούν άνθρωποι κοντά στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, την ανακοίνωση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών από τα δύο ζευγάρια των ενδιαφερομένων.

Το διάστημα αυτό του ενάμισι μήνα από σήμερα θεωρείται εύλογο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για τα ΕΛΠΕ οι νέοι παίκτες στο διαγωνισμό, δηλαδή η αμερικανική Carlyle που συμμάχησε με την ελβετική Glencore, και η αλγερινή Sonatrach, που αποτελεί τον ετέρο της ολλανδικής Vitol.

Αλλες εκρεμμότητες δεν θεωρείται ότι υπάρχουν, παρά μόνο τα αναμενόμενα σχόλια των επενδυτών επί της συμφωνίας για την εταιρεία holding των υδρογοναθράκων, γνωστή ως «ΕΛΠΕ Upstream», όπου το Δημόσιο θα ελέγχει το 51%. 

Το κείμενο αναρτήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, στη ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR) που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες γύρω από την εταιρεία, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι επενδυτές. Απομένει πλέον τα δύο ζευγάρια του διαγωνισμού αφού ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, να εκφράσουν επ’ αυτής τα σχόλιά τους. 

Στην έτοιμη εδώ και καιρό αυτή holding, έχουν ήδη μεταφερθεί υπό μορφή ξεχωριστών εταιρειών, όλες οι τωρινές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανά περιοχή, των ΕΛΠΕ. Δηλαδή σε Αρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), σε Κυπαρισσιακό (ΕΛΠΕ 100%), σε Πατραϊκό (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο οικόπεδο 2 του Ιονίου (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), και στη Κρήτη (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%). Αντίστοιχα θα μεταφερθούν και όλες οι μελλοντικές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που θα αναλάβουν τα ΕΛΠΕ.

Στη νέα αυτή εταιρεία, ναι μεν το Δημόσιο θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μέτοχος μειοψηφίας, θα έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τις επενδυτικές επιλογές της, προφανώς αποκτώντας δυνατότητα βέτο.

Διαφορετικά, δίχως κάποιο λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρείας holding, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι αυριανοί αγοραστές των ΕΛΠΕ, να κληθούν όταν θα έρθει η στιγμή, να βάλουν το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ακόμη και προκαταρκτικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι επενδυτές είχαν ζητήσει η συμφωνία να είναι εξαρχής καθαρή, ώστε να μην τους ζητηθεί εκ των υστέρων, και ενώ το Δημόσιο θα έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στη holding, να συνεισφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν, χρήματα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr