Νέο business plan στην ΕΔΑ Αττικής με αύξηση δικτύου, συνδέσεων και περιοχών - Πλήρης αναθεώρηση του μοντέλου της Shell

Νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με πενταετή διάρκεια του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική θα καταθέσει σύντομα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής.
Το επενδυτικό πλάνο θα φέρει πλέον τη σφραγίδα της ΔΕΠΑ και ουσιαστικά θα αντικαταστήσει εκείνο που εκπονήθηκε από την ΕΔΑ υπό το μάνατζμεντ της Shell. Αυτό προέβλεπε επενδύσεις μόλις 24,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018 – 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο θα έχει υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των χιλιομέτρων του νέου δικτύου και τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περισσότερες περιοχές της Αττικής.
Όπως αναφέρουν πηγές, μετά την αποχώρηση της Shell και την απόκτηση από τη ΔΕΠΑ του πλήρους ελέγχου της ΕΔΑ η στρατηγική ανάπτυξης έχει αλλάξει ριζικά και κινείται στο πλαίσιο της όσο το δυνατό μαζικότερης διείσδυσης του φυσικού αερίου. Έτσι, ουσιαστικά η εταιρία έχει ακυρώσει πλήρως το πρόγραμμα ανάπτυξης της Shell κι επεξεργάζεται ένα νέο, πλήρως αναμορφωμένο.
Φυσικά από το νέο πρόγραμμα δεν θα λείπουν και οι δράσεις επιδότησης των νέων συνδέσεων και εγκαταστάσεων, οι οποίες και βρίσκουν μεγάλη απήχηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που διψάνε… για το νέο καύσιμο.
Το καινούργιο πλάνο της εταιρείας σύντομα θα κατατεθεί στη ΡΑΕ προς αναθεώρηση του εγκεκριμένου 5ετούς αναπτυξιακού προγράμματος.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, θα προέλθει από το μέτοχο και από τραπεζικό δανεισμό, κατά τα πρότυπα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ η οποία χρηματοδοτείται ήδη με ευνοϊκά επιτόκια.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ που έχει ήδη εγκρίνει η ΡΑΕ προβλέπει για την πενταετία επεκτάσεις συνολικά 84 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και 8,3 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης. Σε αυτά θα βρουν πρόσβαση κάνοντας συνδέσεις 21.796 νεοι καταναλωτές και θα επιφέρει 19,5 εκατ. MWh φυσικού αερίου.
Εξάλλου για την ΕΔΑ Αττικής μία νέα εποχή αναμένεται να ξεκινήσει μετά την απόσχιση του κλάδου υποδομών και δικτύων της ΔΕΠΑ και την υπαγωγή του στην νέα εταιρία ΔΕΠΑ Υποδομών. Μετά την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στη Βουλή η ΕΔΑ Αττικής θα ενταχθεί μαζί με τη ΔΕΔΑ στην προαναφερόμενη εταιρία. Μέρος αυτής θα είναι και τα διεθνή projects αγωγών και υποδομών.
Μετά το σχηματισμό της νέας ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπάρξουν και οι διοικητικές αλλαγές.

Η ένταξη πάντως στην ενιαία εταιρεία δεν επηρεάζει τον αναπτυξιακό  σχεδιασμό καθώς κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της άδεια, τις δικές της επενδύσεις και βέβαια τα δικά της τέλη δικτύου που εισπράττει από τους καταναλωτές. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr