Και με ευρωπαϊκή σφραγίδα καθίσταται χώρα φιλοξενίας η Σερβία για τον αγωγό Turkish Stream

 

Σε χώρα φιλοξενίας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και με την βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξελιχθεί η Σερβία, μετά το πράσινο φως που έλαβε το Βελιγράδι από την γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι η άδεια διέλευσης και φιλοξενίας συνοδεύεται από μια σειρά περιορισμούς, δεν αλλάζει σε κάτι την θετική γνώμη για την διέλευση του αγωγού από το έδαφος της βαλκανικής χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο IBNA.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Ενεργειακή Κοινότητα υπογραμμίζει πως ο νέος αγωγός που θα διασχίζει την χώρα από νότο προς βορρά θα προσφέρει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στη Σερβία και την ίδια στιγμή θα αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για την βιομηχανία ενέργειας της χώρας. Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει πως ο αγωγός Turkish Stream θα ενισχύσει την εμπλοκή της Gazprom και την παρουσία της στη σερβική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου Srbijagas.
Για τον λόγο αυτό, η Ενεργειακή Κοινότητα καλεί την κυβέρνηση της Σερβίας να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την δημιουργία μιας διαφανούς εγχώριας αγοράς αερίου, που θα διευκολύνει τις συνέργειες με άλλα κράτη της περιοχής. Η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για συνέργειες εξυπηρετεί την ομογενοποίηση των αγορών της Βαλκανικής, στη βάση των κανόνων και των προτύπων της Ενεργειακής Κοινότητας, ώστε να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και προϋποθέσεις.
«Το γεγονός ότι η Ενεργειακή Κοινότητα κατέληξε θετικά σε ότι αφορά την διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Σερβία σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια που θα προκύψει μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού», σχολίασε σχετικά ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Aleksandar Anti. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εν λόγω απόφαση της γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας είναι απόδειξη ότι το έργο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, σε ευθυγράμμιση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία περί ενεργειακής διακυβέρνησης».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τυχόν παρατηρήσεις και ανησυχίες έχουν διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας της Σερβίας, η οποία καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί σύμπνοια με όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr