Σε τεντωμένο σχοινί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ – Οι καθυστερήσεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου και η απειλή των πρόωρων εκλογών για τις «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «Υποδομών»

 

 Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση βαδίζει εδώ και μήνες η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Το πολυθρύλητο νομοσχέδιο για το σπάσιμο του ομίλου σε δύο εταιρίες στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ήταν να κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Δεκέμβριο, πέρασε και ο Ιανουάριος, έχει μπει για τα καλά ο Φεβρουάριος και ακόμη το υπουργείο ΠΕΝ δεν έχει βρει ημερομηνία…
Το κείμενο των διατάξεων που ορίζουν το split είναι έτοιμο αλλά ωστόσο, όπως σημειώνουν στο energypress αρμόδιοι παράγοντες, ελλοχεύει ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών…
Όπως εξηγούν, αν όντως, όπως διατείνεται το ΥΠΕΝ, κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και ψηφιστεί, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να διασπαστεί και στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας».
Στο ενδεχόμενο λοιπόν που μεσολαβήσουν οι πρόωρες εκλογές η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα καθυστερήσεις. Έτσι, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών είναι πολύ πιθανόν μένοντας αυτόνομες να αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας. Και ιδίως η πρώτη εταιρία, η οποία θα χάσει τα έσοδα από τις ρυθμιζόμενες ταρίφες των δικτύων. Το χρονικό διάστημα δηλαδή που θα μεσολαβήσει από την αυτονόμηση της ΔΕΠΑ μέχρι τη μετεκλογική περίοδο θα είναι πολύ μεγάλο, ρίχνοντας ταυτόχρονα την υπεραξία της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η ιδιωτικοποίηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή προετοιμάζεται και το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας με διάρκεια πέντε ετών, το οποίο θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά στοιχεία που θα αξιολογήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές για την υποβολή των προσφορών τους.
Πηγές επίσης αναφέρουν, ότι ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί στον ορίζοντα από ξένους παίκτες και συγκεκριμένα από ευρωπαϊκούς.
Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι και πρόωρο αφού όπως περιγράφηκε πιο πάνω υπάρχουν ακόμη ασαφή δεδομένα ως προς το σπάσιμο του ομίλου και την αποκρατικοποίηση.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr