Στο 85% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στοχεύουν τα ΕΛ.ΠΕ – Προχωρούν στην εξαγορά του μεριδίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison

 
Στρατηγικές είναι πλέον οι αποφάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων για τη διεκδίκηση υψηλότερων μεριδίων τόσο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και στην Elpedison.
Αυτό φάνηκε για μία ακόμη φορά τόσο από τις αναφορές της διοίκησης με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου όπου σε αυτά συμπεριέλαβαν την «αναπτυξιακή στρατηγική στις δραστηριότητες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου» αλλά και από την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στους αναλυτές.
Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ο κ. Σιάμισιης ρωτήθηκε για τις προθέσεις των ΕΛ.ΠΕ στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία η πετρελαϊκή εταιρία κατέχει το 35%.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος είπε ότι «δια νόμου προβλέπεται η πώληση του 50% συν μίας μετοχής» υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσθέτει αξία στα ΕΛ.ΠΕ με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Με μειοψηφικό ποσοστό δεν έχει νόημα να μείνουμε. Θα φύγουμε και θα πωλήσουμε», συμπλήρωσε. «Εξετάζουμε να εξαγοράσουμε το πλειοψηφικό πακέτο». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιάμισιη «τα ΕΛ.ΠΕ έχουν διαμηνύσει στην αγορά πως θέλουν μία καθαρή συναλλαγή και αυτό που έχουμε να πούμε στους μετόχους και την αγορά είναι πως θέλουμε τον πλειοψηφικό έλεγχο».
Οι αναφορές αυτές του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου οδηγούν στο ό,τι τα ΕΛ.ΠΕ εφόσον διασφαλιστούν οι όροι που διεκδικούν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα κινηθούν για την απόκτηση του 85%.
Κάτι, που αν συμβεί θα καταστήσουν απόλυτο κυρίαρχο τον πετρελαϊκό όμιλο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΠΑ χαρακτηρίζοντας τα ικανοποιητικά με δεδομένο πως η εταιρία δεν έχει πια τις συμμετοχή της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης  - Θεσσαλίας. Τα EBITDA ήταν στα 66 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 11% και τα κέρδη μετά από φόρους παρέμειναν ίδια με το περσινό τρίμηνο στα 47 εκ. ευρώ.
Η Elpedison
Από τους αναλυτές ετέθη και το θέμα των εξελίξεων στην Elpedison αλλά και η στάση των ΕΛ.ΠΕ σε αυτές.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης «επανεξετάζουμε την Elpedison, μετά την απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει και να επικεντρώσει σε άλλους τομείς τις δραστηριότητες της καθώς και να απορροφήσει την ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αλλαγές και «ίσως να εξαγοράσουμε το μερίδιο». Σημειώνεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει ποσοστό 22,74%, τα ΕΛ.ΠΕ και Edison μέσω joint venture έχουν το 75,78% και 1,48 ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.

Ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε επίσης και στα οικονομικά αποτελέσματα της Elpedison. Τα EBITDA ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στα 11 εκ. ευρώ από 5 εκ. το περσινό τρίμηνο, ενώ κατά 55% αυξήθηκαν και οι πωλήσεις στα 156 εκ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε τη συμβολή του προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος και τόνισε την ανάγκη της καθιέρωσης του μόνιμου μηχανισμού με δίκαιους όρους. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr