Έκλεισε το deal: ΕΛΠΕ και Edison συμφώνησαν με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά του μεριδίου της στην Elpedison

 

 To joint venture μέσω του οποίου τα ΕΛΠΕ και η Edison (θυγατρική πλέον της Γαλλικής EdF) κατέχουν από κοινού το 75,78% της Elpedison, κατέθεσε προς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ την οικονομική της προσφορά και -μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις- οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την εξαγορά του μεριδίου που κατέχει στην Elpedison η τεχνική εταιρεία. Δηλαδή του 22,74%.

Το τίμημα δεν είναι βεβαίως γνωστό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από τις τρείς πλευρές, η υπόθεση θεωρείται τελειωμένη και για την επίσημη ανακοίνωση απομένουν πλέον λίγες ημέρες.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι δύο μέτοχοι, ΕΛΠΕ και Edison, θα κατέχουν από κοινού (50%-50%) το σύνολο σχεδόν των μετοχών της Elpedison, δηλαδή το 98,52%. Ένα μικρό ποσοστό 1,48% ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.
Η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της, να αποεπενδύσει από τον τομέα θερμικής παραγωγής και προμήθειας ρεύματος, ενεργοποίησε όρο της συμφωνίας μετόχων της Elpedison, σύμφωνα με τον οποίο, όταν κάποιος αποφασίσει να φύγει έχουν αμέσως δικαίωμα πρώτης προτίμησης οι υπόλοιποι.
Μετά την επίσημη γνωστοποίηση της απόφασης εκ μέρους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  η Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια ζήτησαν την άσκηση του δικαιώματος καθώς και το χρονικό περιθώριο προκειμένου να απευθύνουν οικονομική πρόταση εξαγοράς του ποσοστού των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η πρόταση έγινε, υπήρξαν διαπραγματεύσεις επ΄αυτής και τελικά επετεύχθη συμφωνία.
Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 810 ΜW που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η μία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στη Θίσβη της Βοιωτίας. Προ ολίγων ημερών, όπως αποκάλυψε το energypress, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για να λάβει άδεια παραγωγής τρίτης μονάδας φυσικού αερίου 826 MW, που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί δίπλα στην υφιστάμενη, στη Θεσσαλονίκη.
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το μερίδιο της Elpedison στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τον περασμένο Απρίλιο στο 3,83%, με τα ποσοστά της να είναι μοιρασμένα σχεδόν ισομερώς στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα και της αγοράς φυσικού αερίου, η Elpedison έχει μπει και στην προμήθεια του καυσίμου αυτού.
Τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στα 11 εκ. ευρώ από 5 εκ. το περσινό τρίμηνο, ενώ κατά 55% αυξήθηκαν και οι πωλήσεις στα 156 εκ. ευρώ.
Η απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει από τη συμβατική παραγωγή ρεύματος ήλθε ως αποτέλεσμα των αλλαγών της νέας διοίκησης, η οποία πλέον δίνει έμφαση στους τομείς των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος, των ΑΠΕ αλλά και των Κατασκευών.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των επιλογών προχώρησε στην απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr