Ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι Διεργασίες για τον Προσδιορισμό των "Πράσινων" Επενδύσεων

 


Ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι Διεργασίες για τον Προσδιορισμό των

του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Οκτωβρίου 2019 - 17:17
Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες σε επίπεδο χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη θέσπιση νέων κανόνων για τις βιώσιμες επενδύσεις. Σε αυτές θα αποσαφηνιστεί το κατά πόσο μπορεί να θεωρείται ως «πράσινη» μια επένδυση στο πετρέλαιο, τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
 Η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τη νέα νομοθεσία, που θα κατατείνει στο να υλοποιήσει τα σχέδια των Βρυξελλών να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που το 2050 δεν θα επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Στις προτάσεις της Επιτροπής, περιλαμβάνεται, ακόμη, η διεύρυνση της αγοράς «πράσινων» ομολόγων και «πράσινων» χρεογράφων.
Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στους Reuters, ο Jonas Ekblom, εάν η Ε.Ε. κωλυσιεργήσει και αποφύγει να διαβαθμίσει το πόσο «πράσινες» θα είναι αυτές τις επενδύσεις, διακινδυνεύει να  αποθαρρύνει τους επενδυτές και να τους απομακρύνει από τους τίτλους που θεωρούνται ότι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, αναμένεται να οδηγήσουν τις πιο συντηρητικές χώρες-μέλη της Ε.Ε., σε αντιπαράθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα των Πρασίνων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει, ήδη, από τον Μάιο του 2018, τη θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του «πράσινου ξεπλύματος», δηλαδή της τακτικής των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων να διεκδικούν περιβαλλοντικά εύσημα που δεν τους ανήκουν αναφορικά με τις επενδύσεις τους
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/160849/xekinoyn-stis-vryxelles-oi-diergasies-gia-ton-prosdiorismo-ton-prasinon-ependyseon

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr