«Στροφή» στα Πράσινα Ομόλογα βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ


«Στροφή» στα Πράσινα Ομόλογα βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ
energia.gr
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2019 - 10:33
Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, υπαινίχθηκε σε δηλώσεις της ότι μπορεί να αποφασίσει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας (γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση» ή «QE») για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση του ισολογισμού της ΕΚΤ για οτιδήποτε άλλο 
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
εκτός από την επιδίωξη της νομισματικής σταθερότητας συνιστά μεγάλη απόκλιση από την παραδοσιακή χάραξη πολιτικής αλλά αν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περιμένει έναν καθορισμό εκ μέρους της ΕΕ για το τι ακριβώς συνιστά «πράσινα περιουσιακά στοιχεία», για τα οποία  αναμένεται ταχεία ανάπτυξη ήδη από τις αρχές του 2020. Με βάση τα ευρέως συμφωνημένα πρότυπα που ανέπτυξε η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών(ICMA), εκτιμάται ότι το σύμπλεγμα οικολογικών ομόλογων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι μικρό μεν, αλλά αυξάνεται ραγδαία –περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ (70 δισεκατομμύρια δολάρια), εκ των οποίων τα μισά μπορεί να ανήκουν ήδη στην κεντρική τράπεζα.
Εάν η νύξη της Κριστίν Λαγκάρντ μετατραπεί σε απόφαση της ΕΚΤ, θα υπηρετεί διπλό σκοπό: Από τη μια μεριά, θα αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τις κυβερνήσεις αλλά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν πολιτικές προστασίας του κλίματος κι αποφυγής της κλιματικής αλλαγής.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/160899/strofh-sta-prasina-omologa-vlepei-h-kristin-lagkarnt

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr