Νορβηγία: Στα 1,09 τρισ. δολάρια η αξία του ταμείου κρατικών επενδύσεων


25 10 2019 | 15:15
Στο ποσό-ρεκόρ των 10 τρισ. νορβηγικών κορόνων (1,09 τρισ. δολάρια) αυξήθηκε η αξία του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Νορβηγίας, λόγω της ανόδου των χρηματιστηρίων παγκοσμίως και της δυναμικής του ευρώ και του δολαρίου.
Το ταμείο έφτασε το ποσό-ρεκόρ καθώς οι κυβερνητικές αρχές προχώρησαν σε αλλαγές στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένου και του πώς να αντιμετωπιστεί ο κλιματικός κίνδυνος και μια προτεινόμενη στροφή μεγάλης κλίμακας σε επενδύσεις εκτός των ΗΠΑ.
Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε το 1996 για να μαζεύει τα έσοδα από το πετρέλαιο για τις μελλοντικές γενιές. Το μέγεθός του έχει ξεπεράσει τρεις φορές σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.
"Όταν το fund δημιουργήθηκε, κανείς δεν περίμενε ότι θα περνούσε τα 10.000 δισ. κορόνες. είμαστε τυχεροί που ανακαλύπτουμε πετρέλαιο", αναφέρει ο επικεφαλής του ταμείου Yngve Slyngstad.
Η απόδοση των επενδύσεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν τόσο υψηλή που μπορεί να συγκριθεί με την ανακάλυψη πετρελαίου ξανά, ανέφερε χαρακτηριστικά
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/norvigia-sta-109-tris-dolaria-i-axia-toy-tameioy-kratikon-ependyseon.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr