Άλμα των Πράσινων Ομολόγων- Πάνω από 1 τρισ. Δολάρια από τις Αρχές του Έτους


Άλμα των Πράσινων Ομολόγων- Πάνω από 1 τρισ. Δολάρια από τις Αρχές του Έτους
energia.gr
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2019 - 15:36
Τον κόσμο των "πράσινων" ομολόγων και δανείων απασχολεί το ερώτημα του τί μπορεί να κάνει κανείς με 1 τρισ. δολάρια. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν αυτά τα εργαλεία χρηματοδότησης έργων καθαρής ενέργειας και προώθησης πράσινων τεχνολογιών, θεωρήθηκαν τόσο περίεργα, ώστε χρειάστηκε να περάσουν οχτώ χρόνια για να ανέλθει,  αθροιστικά, η αξία των εκδόσεων στα 100 δισ. δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ανάπτυξή των εκδόσεων είναι ραγδαία.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Από τις αρχές του έτους και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων και δανείων έχουν ήδη υπερβεί τα 200 δισ. δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά στα 230 δισ. με 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε η Climate Bonds Initiative. Έτσι, πλέον, αθροιστικά από το 2007, οι εκδόσεις έχουν διασπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων. 
Ο όγκος των εκδόσεων έχει αυξηθεί χάρη και σε μία νέα κατηγορία, αυτή των ομολόγων «βιωσιμότητας». 
Παρόλα αυτά το CBI υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν φτάσουμε σε εκδόσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων ετησίως και πάλι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα.
Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας το πρώτο πράσινο ομόλογο εκδόθηκε πρόσφατα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία και άντλησε 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6%. Την έκδοση στήριξε και η Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με μία επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/160914/alma-ton-prasinon-omologon-pano-apo-1-tris-dolaria-apo-tis-arhes-toy-etoys

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr