Ενδείξεις για κοίτασμα 10 τρις. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου νότια της Κρήτης – Ο «Τάλως» και οι ομοιότητές του με το Ζορ της Αιγύπτου


31 10 2019 | 07:37
Αποκαλυπτικά είναι τα σεισμογραφικά δεδομένα για την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιστημονικό δυναμικό πετρελαϊκών εταιριών που επανεπεξεργάστηκε το 2015 τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της PGS κατά τη διετία 2012 – 2013 στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης φανέρωσαν γεωλογική δομή όμοια με εκείνη του Ζορ της Αιγύπτου. Η ανάλυσή τους από τους ειδικούς οδηγεί σε εκτιμήσεις που θέλουν να κρύβονται στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ αποθέματα της τάξης των 10 τρις. κυβικών ποδιών ή 280 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Αυτός είναι κι ο λόγος που έφερε τις δύο πολυεθνικές στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα στοιχεία αυτά δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένα καθώς ως γνωστόν για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν γεωτρήσεις.
Η πετρελαϊκή αγορά, αναφέρουν πηγές, «βάφτισαν» τη συγκεκριμένη δομή που πιθανότατα βρίσκεται στα «οικόπεδα» «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης «Τάλως». Πρόκειται για το όνομα μυθικού ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα με σώμα από χαλκό που ήταν επιφορτισμένος για την εφαρμογή των νόμων στο ελληνικό νησί.
Αν όντως ο «Τάλως»  έχει στους θύλακές του 10 τρις. κ.π., τότε θα πρέπει να μιλάμε για κοίτασμα που ισούται με το Ταμάρ του Ισραήλ ή δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί μετά την πάροδο μίας οκταετίας οπότε και η κοινοπραξία των εταιριών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών. Αφού προχωρήσει στην ανάκτηση κι άλλων σεισμογραφικών δεδομένων κι εφόσον αυτά οδηγούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα τότε θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης.
Πάντως στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου επιστημονικά και επιχειρηματικά μοντέλα στον κλάδο του upstream ανατράπηκαν μετά την ανακάλυψη του Ζορ από την ιταλική Eni. Η αγορά αναθεώρησε τις θέσεις της σχετικά με τη γεωλογία και τις έρευνες. Η ανακάλυψη του Ζορ των 30 τρις. κ.π. του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην περιοχή ήταν κι ο λόγος που και στην Ελλάδα, η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην επανεπεξεργασία των σεισμογραφικών δεδομένων της διετίας 2012 – 2013.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συμβάσεις της Κρήτης του ελληνικού δημοσίου με τις πετρελαϊκές εταιρίες κυρώθηκαν από τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες. Η κοινοπραξία αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά το ερευνητικό της πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες για την παραχώρηση κι άλλων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη. Θα πρέπει να προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών.
ΠΗΓΗhttps://energypress.gr/news/endeixeis-gia-koitasma-10-tris-kyvikon-podion-fysikoy-aerioy-notia-tis-kritis-o-talos-kai-oi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr