ι μπαταρίες αίρουν τις "αγκυλώσεις" για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας - Σε ποιες προκλήσεις απαντούν


06 11 2019 | 07:30
Κλειδί για την επιτυχία της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ισορροπίας του ηλεκτρικού συστήματος μπορούν να αποτελέσουν οι εφαρμογές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες.
Υπηρεσίες όπως ευελιξία, δυναμική απόκριση σε οποιαδήποτε μεταβολή ή εντολή και η δυνατότητα πολλαπλών και παράλληλων λειτουργιών καθιστούν τις μπαταρίες ως μορφή αποθήκευσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τεχνολογία για το ενεργειακό μας σύστημα υπό το πρίσμα των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων, όπως αναδείχτηκε σε μια σειρά παρουσιάσεις στο συνέδριο του energypress με θέμα τις ΑΠΕ και την αποθήκευση. 
Μάλιστα ακριβώς η δυνατότητα των συστημάτων αποθήκευσης να εκτελούν παράλληλα διαφορετικές λειτουργίες είναι που καθιστά μια τέτοια επένδυση βιώσιμη, σύμφωνα με σχετικές παραδοχές από το πεδίο της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη λήψης των σχετικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ρυθμιστή Ενέργειας και Διαχειριστών ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ένα σύστημα BESS (Battery Energy Storage Systems) να εκτελεί διαφορετικές λειτουργίες και να συμμετάσχει σε διαφορετικές αγορές ενέργειας (day-ahead, intraday market ή capacity market).
Επιπρόσθετα, με την υποχρεωτική συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ (Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης) στον ΗΕΠ να μετράει ήδη 5 μέρες, αρχής γενομένης την 1η Νοεμβρίου, αυξάνει σημαντικά η βαρύτητα υπηρεσιών και λειτουργιών που επιτρέπουν την εξομάλυνση ή και μηδενισμό των αποκλίσεων στην πρόβλεψη παραγωγής των ΑΠΕ. Μια τέτοια υπηρεσία είναι το λεγόμενο capacity firming, μια εκ των λειτουργιών ενός συστήματος BESS. Το σύστημα αποθήκευσης συνδράμει είτε με το να απορροφά είτε να αποθηκεύει την ενέργεια και να καλύπτει αυτές τις διαφορές.
Πρόκειται για ένα εργαλείο κρίσιμης σημασίας για τους συμμετέχοντες στην αγορά με χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, δεδομένου ότι οι όποιες αποκλίσεις επιφέρουν επιβαρύνσεις,  οι οποίες, μάλιστα, θα βαίνουν αυξανόμενες με το πέρασμα του χρόνου και την περαιτέρω ωρίμανση της αγοράς.
Άλλες χρήσιμες επικουρικές υπηρεσίες που δεν αφορούν μονάχα της ΑΠΕ αλλά εν γένει το ηλεκτρικό σύστημα είναι η ρύθμιση της συχνότητας και της τάσης (frequency regulation, voltage regulation, black start) ή συνιστούν έναν αξιόπιστο και ανταγωνιστικό τρόπο απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.
Ακόμη, γίνεται αντιληπτό ότι εν τέλει πρόκειται για υπηρεσίες-εργαλεία που καθιστούν περισσότερο αποδοτική και καλύτερα οικονομικά διαχειρίσιμη την συμμετοχή των ΑΠΕ στις διάφορες αγορές ενέργειας όπως αυτές θα εγκαινιαστούν με την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το καλοκαίρι του 2020.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-mpataries-airoyn-tis-agkyloseis-gia-tin-symmetohi-ton-ape-stin-agora-energeias-se-poies

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr