Επίσημη Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τους Κινέζους για Αύξηση της Συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ και Μερίδιο στην Αριάδνη


Επίσημη Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τους Κινέζους για Αύξηση της Συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ και Μερίδιο στην Αριάδνη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 11 Νοεμβρίου 2019 - 19:31
H κινεζική State Grid Interantional δια στόματος του προέδρου της, Κου Γουέι εκδήλωσε και επισήμως στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, την πρόθεσή της να αυξήσει το ποσοστό της στον ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών. Ωστόσο, όπως φέρεται να επισήμανε ο υπουργός προς τον κ. Γουέι, το αίτημα της State Grid, που κατέχει, σήμερα, το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή,  θα συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και με το ενωσιακό δίκτυο.

 
 
Ο κινεζικός όμιλος, βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2017, όταν και απέκτησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ, έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς σε περίπτωση που οι υπόλοιποι μέτοχοι αποφασίσουν την εκχώρηση μέρους των μετοχών τους.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων έγινε γνωστό από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε εξαγγείλει από την Βουλή, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Όσον αφορά δε στο ζήτημα που προκύπτει με τους κανόνες της ΕΕ, πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο επιτρέπουν σε θυγατρική πιστοποιημένου διαχειριστή, όπως είναι η Αριάδνη Interconnection, να αναλάβουν εθνικά έργα αφ’ ής στιγμής εισχωρήσουν και τρίτοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιό τους.
Αυτή τη στιγμή η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, είναι η κάτωθι:
-51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
-25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
-24% State Grid Europe Limited
Τέλος, ο επικεφαλής της State Grid επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για συμμετοχή με ποσοστό 20%, στην Αριάδνη Interconnection, την εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει διευκρινήσεις από τις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/161358/epishmh-ekdhlosh-endiaferontos-apo-toys-kinezoys-gia-ayxhsh-ths-symmetohhs-toys-ston-admhe-kai-meridio-sthn-ariadnh-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr