Επαφές κυβέρνησης - Κομισιόν για την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησης για τη ΛΑΡΚΟ – Υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον

15 11 2019 | 07:43
Στην επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησης της ΛΑΡΚΟ στοχεύουν οι επαφές της κυβέρνησης με την Κομισιόν, προκειμένου να απαντηθεί με ριζικό τρόπο το ερώτημα για τις τύχες της εταιρείας.
Τις συζητήσεις με την Κομισιόν έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, ο οποίος έχει αναλάβει επ’ ώμου το «φάκελο ΛΑΡΚΟ» και για το σκοπό αυτό θα βρεθεί σήμερα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, απ’ όπου αναμένεται να χτυπήσει ένα ακόμα «καμπανάκι» για τη ζοφερή κατάσταση και προοπτική της εταιρείας.
Μάλιστα, το ΥΠΕΝ είναι ενήμερο για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, από περισσότερους από έναν ενδιαφερόμενους, γεγονός που έχει κοινοποιήσει και στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε από κοινού να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σε αυτά τα πλαίσια, και στην περίπτωση που στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ (ίσως και κάτι παραπάνω) για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων και μετατάξεων για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ώστε σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, η εταιρεία να καταστεί πιο θελκτική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Όπως ενδέχεται να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι, πάντως, στη Λάρυμνα ο Γ. Θωμάς, μόνο δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται η αποδοχή των κυβερνητικών σχεδιασμών από τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, πολύ δε περισσότερο με δεδομένη την οξυμένη κατάσταση μετά και τον πρόσφατο θάνατο του 55χρονου εργάτη στο τραγικό εργατικό δυστύχημα. 
Άμεσο ζητούμενο για τους εργαζομένους είναι η εφαρμογή και αναβάθμιση των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων (σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση με τους πολλούς εργολαβικούς εργαζόμενους). 
Το σχέδιο τριχοτόμησης
Το σχέδιο τριχοτόμησης χρονολογείται από το 2014 και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στις τότε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, παρότι δεν είχαν καταλήξει στην αποδοχή του σχεδίου, είχε κατοχυρωθεί ότι σε περίπτωση υιοθέτησής του θα «έκλεινε» χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις ο φάκελος της καταδικαστικής απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ.
Το σχέδιο, έμπνευσης του νυν υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ουσιαστικά προβλέπει την ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ σε 3 κομμάτια:
α) με έναν διεθνή διαγωνισμό θα ιδιωτικοποιηθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία λατερίτη στον Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας. 
β) με άλλο διεθνή διαγωνισμό θα ιδιωτικοποιηθούν τα λιγνιτωρυχεία, το 73% των μεταλλείων λατερίτη στην Εύβοια και τα μεταλλεία Καστοριάς. 
γ) Τα χρέη και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της «ενιαίας» ΛΑΡΚΟ θα μεταφερθούν σε μια τρίτη εταιρική οντότητα, η οποία εκμεταλλευόμενη το εναπομείναν 27% των δικαιωμάτων εξόρυξης από τα μεταλλεία της Εύβοιας θα χρηματοδοτεί την εκκαθάριση των χρεών, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση και αυτής μέσα από διεθνή διαγωνισμό, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. 
Μοντέλο Ολυμπιακής η εναλλακτική λύση
Σε περίπτωση που «σκοντάψει» στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν το σχέδιο τριχοτόμησης, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στο τραπέζι και εναλλακτική πρόταση. 
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η πρόταση αυτή αφορά σε ένα μοντέλο τύπου Ολυμπιακής.
Πρόκειται, εξάλλου, για ένα μοντέλο αποκρατικοποίησης που γνωρίζει καλά στις λεπτομέρειές του ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, καθώς ο ίδιος είχε τότε χειριστεί την υπόθεση της Ολυμπιακής.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/epafes-kyvernisis-komision-gia-tin-epanekkinisi-toy-shedioy-trihotomisis-gia-ti-larko-yparkto

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr