77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου


«Η λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη, πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης...»
Από την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη
Σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου 1942, ανατινάχτηκε η Γέφυρα του Γοργοπόταμου από αντιστασιακούς των ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, που συνεργάστηκαν υπό τον συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον των δυνάμεων κατοχής που την υπερασπίζονταν. Η ανατίναξη της γέφυρας, εκτός από μια συμβολική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη (έστω και για λίγο), ήταν και μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο. Η φετινή εκδήλωση έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου και συμμετείχαν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Κ.Ο. Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, οι οποίες διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης όπου συμμετείχαν δεκάδες κόσμου (αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και νεολαίοι).
Οι συμμετέχοντες κατέφτασαν με πούλμαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην εκδήλωση, εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρέτισε ο πρόεδρος Γιώργος Κατημερτζής και εκ μέρους της ΚΝΕ η Δήμητρα Τούντα. Επίσης, παρευρέθη αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη. Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΕΚΑΜ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα».
«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πριν από 77 χρόνια υπήρξε μια από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής κατοχής Ιταλών - Γερμανών - Βουλγάρων. Αυτή η λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, που όχι μόνο έδωσε ώθηση στο φούντωμα του αντάρτικου, αλλά κυρίως φούντωσε στον νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος» είπε στην ομιλία του ο κ. Λαμπρούλης.
Δήλωση για την ιστορική αυτή μέρα έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης: «Ολοι εμείς οι νεότεροι υποκλινόμαστε με δέος στο μεγαλείο των ηρωικών αγωνιστών του Γοργοποτάμου. Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το βαθύτερο νόημα της πράξης τους: Η εθνική ενότητα και η ομοψυχία αποτελούν απαραίτητες και αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας» είπε μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/politiki/220371_77-hronia-apo-tin-anatinaxi-tis-gefyras-toy-gorgopotamoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr