Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο


28 11 2019 | 14:50
Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, καθώς και συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά θέματα και ασφάλεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση.
Οπως μεταδίδει το Reuters, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών, που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους Ελληνοκυπρίους, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα υδρογονανθράκων στη ανατολική Μεσόγειο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στα ανοιχτά της Κύπρου παραβιάζουν την οικονομική ζώνη της νήσου.
Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan και του Fayez al-Serraj, επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζει η Τουρκία απέναντι στις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης.
"Η συμφωνία (για την ασφάλεια) καθιερώνει εκπαίδευση, διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει του δεσμούς ανάμεσα στους στρατούς μας", δήλωσε ο επικεφαλής επικοινωνίες της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun σε tweet του.
"Θα συνεχίσουμε επίσης τον αγώνα για μια πολιτική λύση, ώστε να υπάρξει μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη", πρόσθεσε.
Το γραφείο του Altun ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την "οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων στην θάλασσα", με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει ως στόχο την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει με κάποιες άλλες χώρες, αλλά μπορεί να το κάνει στο μέλλον.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/symfonia-toyrkias-livyis-gia-oriothetisi-thalassion-zonon-sti-mesogeio

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr