Ξεκάθαρο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την ΔΕΠΑ Εμπορίας - Το 2021 αναμένεται ο ανάδοχος του διαγωνισμού


04 12 2019 | 09:03
Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ την συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε ότι ο στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς σήμερα η εταιρεία διύλισης συμμετέχει με 35% στη ΔΕΠΑ.
Το ενδιαφέρον για την εταιρεία επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος μιλώντας στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται μέχρι να δει τους όρους του διαγωνισμού θέτοντας και ζητήματα ανταγωνισμού καθώς ήδη στην αγορά φυσικού αερίου η εταιρεία Μυτιληναίος έχει αποκτήσει μερίδιο 35%. Αν αποκτήσει την ΔΕΠΑ αυτό θα τον αναγκάσει (για λόγους ανταγωνισμού) να χάσει πελάτες.
Με βάση τους όρους του διαγωνισμού ο επενδυτής, θα πρέπει να διεκδικήσει ένα από τα δύο κομμάτια της εταιρείας που θα βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία (Υποδομές και Εμπορία).
Για αυτό και τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν  να προχωρήσουν σε απευθείας πώληση με το δημόσιο της συμμετοχής τους στην ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι ένας διαγωνισμός για τον οποίο η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να βγει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου κατά το πρότυπο του ΔΕΣΦΑ.  Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, οι υποδομές δεν έχουν κάποια συνάφεια με το αντικείμενο της εταιρείας, επομένως είναι ένας τομέας που τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να αποεπενδύσουν.
Ο διαγωνισμός όμως για την εμπορία θα έχει μακρύ δρόμο καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να τον προκηρύξει σε δύο φάσεις (προεπιλογή, υποβολή δεσμευτικών προσφορών) κάτι που δεν αναμένεται να δώσει ανάδοχο πριν τα τέλη του 2020. Πιο γρήγορα θα τρέξουν οι διαδικασίες για την ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς αν και εδώ ο διαγωνισμός θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως και πριν το καλοκαίρι να έχει βγει λευκός καπνός για την πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας.
Χθες κατά την ομιλία στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού του δημοσίου και στα ΕΛΠΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη εκκρεμότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν νεώτερα μέχρι τα  τέλη του έτους, ενόψει μάλιστα και της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα μεγάλα μέτωπα στην αγορά ενέργειας.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/xekatharo-endiaferon-ton-elpe-gia-tin-depa-emporias-2021-anamenetai-o-anadohos-toy-diagonismoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr