Η Κύπρος Προσφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για τις Τουρκικές Ενέργειες στην ΑΟΖ


Η Κύπρος Προσφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για τις Τουρκικές Ενέργειες στην ΑΟΖ
energia.gr
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2019 - 10:13
Την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι...διαφωνούν μετά το πέρας των διμερών συνομιλιών τους που διήρκεσαν επί τουλάχιστον μιάμιση ώρα και καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αναφορικά με μια εκτόνωση της κατάστασης στην ΝΑ Μεσόγειο, η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Άγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση, ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία!
Προκειμένου για να υπάρξει προσφυγή στην Χάγη, πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, το δεύτερο μπορεί να προχωρήσει σε προσφυγή, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επ αυτών εργάζεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση στην Λευκωσία. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος αυξάνονται, καθώς υπάρχει και ένας επιπρόσθετος όρος. Οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Διπλωματικοί κύκλοι, με τους οποίους επικοινώνησε το κυπριακό Μέσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Παρά ταύτα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω fax, που αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά στο άλλο μέτωπο, δηλαδή αυτό της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για αντίδραση της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/162054/h-kypros-prosfeygei-sto-dikasthrio-ths-haghs-gia-tis-toyrkikes-energeies-sthn-aoz-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr