Υποβλήθηκαν οι Προσφορές για την Κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής της Euroasia Interconnector


Υποβλήθηκαν οι Προσφορές για την Κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής της Euroasia Interconnector
energia.gr
Τρι, 3 Δεκεμβρίου 2019 - 13:17
Η EuroAsia Interconnector Limited, ο επίσημος φορέας υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας ΕΚΕ 3.10 που συνδέει τα εθνικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ανακοίνωσε την παραλαβή δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή των τριών σταθμών μετατροπής της EuroAsia Interconnector από κορυφαίο οργανισμό παγκοσμίου εμβέλειας στον τομέα της ενέργειας.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Οι σταθμοί βρίσκονται στην Κοφίνου, στην Κύπρο, στην Hadera, στο Ισραήλ και στην Κρήτη, διασυνδεδεμένοι με το καλώδιο ισχύος 1.000MW, με μήκος 1.208km. Το κόστος κατασκευής των τριών σταθμών μετατροπής είναι στα 710 εκατ. ευρώ.
Οι δεσμευτικές προσφορές αξιολογούνται επί του παρόντος από τεχνικής, εμπορικής, νομικής και οικονομικής φύσης από τις ομάδες προσφορών και μελετών της EuroAsia Interconnector, με τη βοήθεια των τεχνικών συμβούλων της Teshmont Consultants LP, του νομικού συμβούλου της Clifford Chance LLP και του στρατηγικού της συμβούλου Elia Grid International.
 Η EuroAsia Interconnector προχωρά τα κατασκευαστικά έργα, με στόχο την έγκαιρη λειτουργία της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector εντός των επίσημων χρονοδιαγραμμάτων, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόσο η διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ (PCI 3.10.1) όσο και η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτης) (PCI 3.10.2) θα είναι έτοιμη για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023.
Η λειτουργία του έργου EuroAsia Interconnector τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς διασυνοριακή διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανάπτυξη και τη δέσμευση προς τη μείωση των ενεργειακών εκπομπών και τον ευρωπαϊκό στόχο της "ενεργειακής ασφάλειας".
Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου έχει προχωρήσει, με την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας κατασκευής του σταθμού μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στη Κοφίνου και το σημείο προσαιγιάλωσης των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την ΕΕ από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας και Οικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η γη στην οποία βρίσκεται ο σταθμός μετατροπής έχει παραχωρηθεί στον φορέα υλοποίησης του έργου μέσω 33ετούς σύμβασης μίσθωσης, ενώ ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τη μίσθωση για δύο ακόμη περιόδους 33 ετών εκάστη.
Το κόστος κατασκευής του Σταδίου 1 της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Κρήτη) με την ικανότητα μεταφοράς 1.000MW ανέρχεται σε €2.5 δισ., με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ο επίσημος φορέας υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος ΕΚΕ 3.10 EuroAsia Interconnector παραμένει δεσμευμένος και εργάζεται εντατικά για την έγκαιρη υλοποίηση του συνόλου του έργου κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του κανονισμού ΔΕΔ-Ε, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διασύνδεση EuroAsia Interconnector έχει ιδιαίτερη σημασία για τα εμπλεκόμενα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής της ασφάλειας και συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, του τελευταίου κράτους μέλους της ΕΕ που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως κορυφαίο ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «λεωφόρος ηλεκτρικής ενέργειας», το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector ΕΚΕ 3.10 Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα είναι επιλέξιμο για επιχορήγηση από το κονδύλιο €8,7 δις του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/161982/ypovlhthhkan-oi-prosfores-gia-thn-kataskeyh-ton-stathmon-metatrophs-ths-euroasia-interconnector

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr