Στις Βρυξέλλες o Αλ. Τσίπρας για το «ευρωπαϊκό Κάραβελ» και την Τουρκία

Προσκλήθηκε εκ νέου στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Παρέμβαση για κοινές δράσεις της ευρωπαϊκή Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Ενεργοποίηση των ευρω-κυρώσεων στην Τουρκία, προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις Βρυξέλλες o Αλ. Τσίπρας για το «ευρωπαϊκό Κάραβελ» και την Τουρκία
Δημοσιεύθηκε: 11 Δεκεμβρίου 2019 - 09:19
 
Ευρωπαϊκή διάσταση στο ελληνικό εγχείρημα για συμπόρευση της Αριστεράς με τις προοδευτικές δυνάμεις θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία προσκλήθηκε -εκ νέου- να συμμετάσχει, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική ευρωομάδα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας κλήθηκε για πρώτη φορά στις συναντήσεις κορυφής των Σοσιαλιστών το 2016, με αφορμή την όξυνση (τότε) του προσφυγικού και με επίκληση της ιδιότητάς του ως πρωθυπουργού.

Η απόδειξη ότι η πρωθυπουργική ιδιότητα ήταν απλώς ένα πρόσχημα, δόθηκε μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου, καθώς προσκλήθηκε τόσο τον Ιούλιο όσο και τώρα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και, μάλιστα, παρά τις (επί τριετία) «διαμαρτυρίες» της Φώφης Γεννηματά, η οποία επίσης μετέχει στις συναντήσεις κορυφής, εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ που είναι μέλος της ομάδας.
Στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων, η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στις εργασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αξιοποιήθηκε για να έλθουν «πιο κοντά» οι δύο ευρωομάδες: των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς. Πλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμά πως ήλθε η ώρα για πιο γενναία βήματα και από τις δύο ομάδες, σε επίπεδο ακόμα και κοινής δράσης στα μείζονα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δεξιά και ακροδεξιά λαίλαπα που απειλεί την ήπειρο.
«Σοσιαλδημοκρατία σε διαρκή μαρασμό...»
Το στίγμα προθέσεων το έδωσε προχθές μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο (σημειολογικό...) «Κάραβελ» οι «Πασοκογενείς» που συστρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του σε κόμμα του προοδευτικού χώρου. Με την άκρως χαρακτηριστική φράση: «Στην Ευρώπη η παραδοσιακή Αριστερά φαίνεται να βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού και η σοσιαλδημοκρατία σε διαρκή μαρασμό. Η Δεξιά εμφανίζεται κυρίαρχη και η άκρα Δεξιά σηκώνει κεφάλι, ιδίως εκεί όπου η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις αδυνατούν να συντονίσουν το βήμα τους.
Ο νεοφιλελευθερισμός, η σύγχρονη και συμπυκνωμένη αγριότητα του καπιταλισμού, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τη δεκαετία του '70 και του '80, μοιάζει σήμερα κυρίαρχος στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Κυρώσεις στην Τουρκία
Αν και αναμένεται να γίνει σχετική συζήτηση, η επικαιρότητα δεν θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να αναδείξει την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ, διαφοροποιούμενος στην πράξη από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Το «κλειδί», κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τις τελευταίες ημέρες είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία.
Το πλαίσιο υπάρχει, όπως αποφασίσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο (με τον κ. Τσίπρα ακόμα πρωθυπουργό) και αφορά «τις κυρώσεις κατά όσων προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ». Ανάλογη στάση, λένε, πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ με θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ, που περιλαμβάνεται στην παράνομη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης. «Αυτό όμως πρέπει να το προβάλει η ελληνική πλευρά, εγκαταλείποντας επιτέλους την απραξία και την εμμονή στην πολιτική του κατευνασμού», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος.
Σ' αυτή την «ενεργητική» γραμμή κινήθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω στο θέμα των κυρώσεων. Πρότεινε δηλαδή (μιλώντας στο «Κόντρα») να προειδοποιήσει η ΕΕ τη Λιβύη με διακοπή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, εάν δεν ακυρώσει τη «συμφωνία» με την Τουρκία.
Η αίσθηση που αποκόμισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι πως η κυβέρνηση «θα παραμείνει στη γραμμή της ουσιαστικής απραξίας». Κι αυτό, όπως λέει αρμόδια πηγή, επειδή αφενός δεν έχει επεξεργασμένη θέση για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και, αφετέρου, διότι δεν επεξεργάσθηκε λύσεις. οπότε φοβάται να προωθήσει κάτι και να το χάσει».
«Οχι να σταυρώνουμε τα χέρια»
Ένα δείγμα του πώς θα κινηθεί επί του θέματος εντός κι εκτός της χώρας έδωσε ο κ. Τσίπρας χθες, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στη διάρκεια περιοδείας του στα Τρίκαλα. Σε ερώτηση που δέχτηκε γιατί η κυβέρνησή του δεν προχώρησε σε κήρυξη ΑΟΖ, απάντησε:
«Μπορεί να προχωρήσει μία χώρα και μόνη της, ωστόσο ο μονομερής ορισμός της ΑΟΖ είναι δίκοπο μαχαίρι και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προσανατολισμένη στις συναινετικές λύσεις. Γι’ αυτό και από τη δική μου κυβέρνηση, ξεκινήσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να επιμείνουμε για να βρεθεί λύση, αλλά όχι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές».
Υπ' αυτή την έννοια, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πέτυχε ο ίδιος ως πρωθυπουργός μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Και, επιπλέον, να ζητήσει να επεκταθούν για τις ενέργειες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης.
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να συνεχίσει τα «ενεργητικά μέτρα» που είχε πάρει η δική του κυβέρνηση, όπως:
- Να συγκληθεί Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Νότου.
- Να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία με άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές εργασίες.
ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/politics/article/1710481/stis-vryxelles-o-al-tsipras-gia-to-eyropaiko-karav.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr