Σε συνεχείς κινητοποιήσεις καλούν τα συνδικάτα στη Γαλλία

efsyn.gr
Σε αναβρασμό βρίσκεται η Γαλλία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων εργαζομένων που δεν επιθυμούν να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση της χώρας.
Σήμερα (Πέμπτη), απέβη άκαρπη η συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ με εκπροσώπους συνδικάτων, με τους τελευταίους να καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων. 
Την ίδια στιγμή, διαδήλωση λάμβανε χώρα στο Παρίσι, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αντίθεσή τους για την ενδεχόμενη αλλαγή στο όριο συνταξιοδότησης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι καταγράφηκε «πρόοδος» στις συνομιλίες και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους «τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου».
Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ, που ηγείται των κινητοποιήσεων σημείωσε ότι «το διασυνδικαλιστικό όργανο που έχει κινητοποιηθεί αξιώνοντας την απόσυρση της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις απευθύνει κάλεσμα για μια νέα διεπαγγελματική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών την 9η Ιανουαρίου».  
AP PHOTO
Η συνδικαλιστική ένωση Force ouvrière συντάχθηκε με το κάλεσμά του, όχι όμως το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, που στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται, ωστόσο, στο μέτρο που προβλέπει οι Γάλλοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Χαιρετίζοντας ένα «εποικοδομητικό κλίμα», ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ υπογράμμισε ότι παραμένει ένα «δύσκολο σημείο» σχετικά με την υιοθέτηση της «ηλικίας εξισορρόπησης» των 64 ετών.
Την ίδια ώρα, η οργάνωση CGT-Cheminots, η μεγαλύτερη στους κόλπους της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, που παραλύει τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα. «Η απεργία συνεχίζεται» και «δύο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: τα Χριστούγεννα των απεργών και συγκεντρώσεις την 28η Δεκεμβρίου» είπε ο Λοράν Μπρουν, γενικός γραμματέας του CGT-Cheminots.
Σχεδόν το 60% των δρομολογίων τρένων που είχαν προγραμματιστεί για τις 23-24 Δεκεμβρίου έχουν προς το παρόν ακυρωθεί, εξαιτίας της απεργίας.
Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως ελπίζει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι.
Τέλος, προέτρεψε τα συνδικάτα να επιτρέψουν στους Γάλλους πολίτες να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/223949_se-syneheis-kinitopoiiseis-kaloyn-ta-syndikata-sti-gallia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr