Έντονες ζυμώσεις για East Med - Ιταλικό ενδιαφέρον και από Snam - Προσδοκίες από τη σύνοδο στην Αίγυπτο

Μπορεί σήμερα να ξεκινά η 3η υπουργική σύνοδος του East Med Gas Forum στην Αίγυπτο, παρουσία του Κ. Χατζηδάκη, χθες ωστόσο κατά τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργούς με τους τρεις διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών που είναι βασικοί μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, Snam Enagas και Fluxys εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το project του υποθαλάσσιου αγωγού. Εκ των τριών μετόχων, εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο διευθύνων της ιταλικής Snam Marco Alvera, καθώς όπως φάνηκε από τη συνάντηση, η ιταλική εταιρεία διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον. 
Με δεδομένο ότι η Snam είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την Energean, που δείχνει ενδιαφέρον για τον αγωγό, αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι το έργο του EastMed είναι βιώσιμο και εμφανίζει εμπορικό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και από πλευράς πωλήσεων, ενισχύοντας την άποψη ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει. 
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές και τις αυριανές επαφές στην Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο East Med Gas Forum στο Κάιρο με υψηλές προσδοκίες καθώς έχουν ωριμάσει οι διαπραγματεύσεις και οι διεργασίες ώστε το φόρουμ. να αναβαθμιστεί σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας που θα είναι και ο πρώτος του είδους του σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό του East Med Gas Forum, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει ετοιμάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.  Υπενθυμίζεταί ότι στο East Med Gas Forum συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης ο κ Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, Yuval Steinitz και Tarek el-Molla όπου αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέροντος όπως μελλοντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. 
Τέλος ενόψει και της εκκρεμότητας της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας με την Ιταλία με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση Χατζηδάκη με τον υφυπουργό ανάπτυξης της Ιταλίας Σ. Πατουανέλι.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/entones-zymoseis-gia-east-med-italiko-endiaferon-kai-apo-snam-prosdokies-apo-ti-synodo-stin

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr