Το Φιάσκο του Βερολίνου


Το Φιάσκο του Βερολίνου
Του Κώστα Κόλμερ
Δευ, 20 Ιανουαρίου 2020 - 11:02
Το ανακοινωθέν της διασκέψεως του Βερολίνου για την Λιβύη, δυσκόλως αποσιωπά την αποτυχία της, λόγω των αντικρουομένων συμφερόντων συμμετασχόντων ηγετών και αποκρύπτει το φιάσκο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που εζήλωσεν την δόξα του Όττο φόν Μπίσμαρκ, στο συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο / Ιούλιο 1878. Ενώ το συνέδριο εκείνο, κατήργησε την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με Αγγλική παρέμβαση, που η Ρωσία παρασκεύαζε την «μεγάλη Βουλγαρία» και θυσίαζε τα συμφέροντα του Ελληνισμού,το αποτέλεσμα της τωρινής Γερμανικής πρωτοβουλίας δεν διέσωσε την ενότητα της Λιβύης και ανέθεσε την ανακωχή σε «επιτροπή» του ΟΗΕ στη Γενεύη, με συνέπεια την εσπευσμένη αποχώρηση του απογοητευθέντος Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογκάν που πίστευσε προς στιγμήν ότι θ’ απέφευγε το φιάσκο.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι πάλι η Βρεταννία του Μπορίς Τζόνσον προσεφέρθη να σώσει την εκεχειρία στον πόλεμο της Λιβύης , με τον μόνο αξιόμαχο στρατό που διαθέτει η Ευρώπη (όρα εκστρατεία των Φώκλαντς).
Το αν θα εφαρμοσθή το εμπάργκο όπλων και «ο αποκλεισμός στρατιωτικής λύσης», ως αναφέρει το ανακοινωθέν, θα κριθή εκ του «τελευταίου εκβάντος» που είναι η διακοπή των εξαγωγών 800.000 βαρελίων Λιβυκού πετρελαίου, η οποία επεβλήθη από τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ και τις δυνάμεις του στην ανατολική πλευρά της χώρας. Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάσθησαν ελαφρώς στα 59,10 $/β +1%.
Θα επακολουθήσει «πολιτική διάσκεψη» για την ειρήνευση, όπου θα κληθούν να μετάσχουν  και αποκλεισθείσες  χώρες από την «διαδικασία Βερολίνου»: Ελλάς, Κύπρος, Αίγυπτος και οι λοιπές του αντιερντογκανικού μετώπου, που είναι ο έτερος χαμένος της συνάξεως του Βερολίνου. Ο παριστάμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, υπομηδιών έμεινε άφωνος ως …Πυλάδης (*)
Έτσι, ικανοποιείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δικαιώνεται ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που διετήρησε την ψυχραιμία του αν και άμεσα θιγόμενος από τις Τουρκικές απειλές γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζεται ότι οι Έλληνες ηγέτες να αντελήφθησαν πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζονται στους φιλοτούρκους Γερμανούς.
Ευκαιρίας δοθείσης, καιρός είναι ο Κυριάκος να ζητήσει την οφειλή των επανορθώσεων από την Γερμανική κατοχή (**) τώρα που έληξε ο «μην του μέλιτος» με την φράου Μέρκελ.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/163172/to-fiasko-toy-verolinoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr