Την απειλή του ΒΕΤΟ εναντίον της Τουρκίας ανέσυρε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου


21 01 2020 | 08:43
Την απειλή του ΒΕΤΟ εναντίον της Τουρκίας, σε οριζόντιο μάλιστα επίπεδο εντός της Ε.Ε, ανέσυρε τελικά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία, με τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 8, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή και έπαιξε το πιο δυνατό του χαρτί. 
Απαιτώντας, όσο ποτέ άλλοτε, την επιτάχυνση της εφαρμογής των προ διμηνίας αποφάσεων για κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες Τουρκικές δραστηριότητες σημείωσε στους ομολόγους του ότι «Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία». 
Χρησιμοποίησε μάλιστα γλώσσα που η αλήθεια συνηθίσαμε να ακούμε από την αντιπολίτευση στην Κύπρο υπογραμμίζοντας στους εταίρους του και τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ ότι «Η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ»    
Με τη στάση του αυτή εκμαίευσε και φαίνεται, στα λόγια τουλάχιστον να έλαβε, την πολιτική δέσμευση των εταίρων του για επιτάχυνση της διαδικασίας που εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην επιτροπή εργασίας relex.
Μάλιστα η εν λόγω επιτροπή, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη βούλησης να τα βάλει με την Τουρκία καλύφθηκε εδώ και καιρό πίσω από την απαίτηση της δήθεν για μελέτη επιπτώσεων πιθανών κυρώσεων κατά της ΤΡΑΟ. 
 Όποιος πάντως ισχυριστεί ότι μετά το σημερινό ανοίγει δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, μάλλον στρουθοκαμηλίζει. 
Η δε δήλωση του Ζοζέπ Μπορρέλ – Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε περί επίσπευσης της κατάρτισης της λίστας κυρώσεων – είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά αντιμετωπίζεται, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου με σχετική δυσπιστία. 
Τώρα είναι στο χέρι των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες να αποδείξουν τις αμέσως επόμενες μέρες, του λόγου του αληθές.
(του Χρίστου Χαραλάμπους, sigmalive.com)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/tin-apeili-toy-veto-enantion-tis-toyrkias-anesyre-o-ypex-tis-kyproy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr