Εκδηλώσεις μνήμης στο ¶ουσβιτς για το Ολοκαύτωμα

Επιζώντες του στρατοπέδου θανάτου ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου συγκεντρώνονται σήμερα για τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου, με τις μαρτυρίες τους να αποτελούν προειδοποίηση για την άνοδο του αντισημιτισμού και του μίσους σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περισσότεροι από διακόσιοι επιζώντες του στρατοπέδου αναμένεται να φθάσουν επί τόπου, πολλοί εκ των οποίων υπέργηροι Εβραίοι, οι οποίοι ταξιδεύουν από πολύ μακριά, όπως από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αυστραλία, το Περού, τη Ρωσία, τη Σλοβενία και αλλού. Πολλοί απ' αυτούς έχασαν τους γονείς τους και τους παππούδες τους στο ¶ουσβιτς ή σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, αλλά σήμερα ενώνονται σ' αυτό το ταξίδι μνήμης με εγγόνια και δισέγγονα.
Οι περισσότεροι από τους 1.1 εκατομμύρια ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς ναζί ήταν Εβραίοι, αλλά μεταξύ των φυλακισμένων υπήρχαν επίσης Πολωνοί και Ρώσοι, οι οποίοι θα είναι μεταξύ εκείνων που θα αποτίσουν φόρο τιμής σήμερα, υπό τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, αλλά και τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λάουντερ.
Το ¶ουσβιτς απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό στις 27 Ιανουαρίου του 1945.
Ηγέτες απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν την επέτειο, όπου όμως δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την ιστορική «ανάγνωση» της επετείου. 
Επιλογή των διοργανωτών φέτος στην Πολωνία, το κρατικό μουσείο ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου ήταν να επικεντρωθούν οι εκδηλώσεις στους επιζώντες. «Οι εκδηλώσεις αφορούν τους επιζώντες και όχι την πολιτική» δήλωσε ο Λάουντερ χθες, καθώς κατευθυνόταν μαζί με αρκετούς επιζώντες στο ¶ουσβιτς. Κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, περιλαμβανομένων νόμων για την καταπολέμησή του».
Πηγή: Associated Press
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/node/228582

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr