"Μαγνήτης" το WACC 8,2% + 1,5% για τη ΔΕΠΑ Υποδομών - Χορός ευρωπαίων μνηστήρων και funds - Ποιοί παίκτες δηλώνουν ενδιαφέρον

Χρήστος Στεφάνου
05 02 2020 | 08:55
Μπορεί να μην έχει ακόμη αναρτηθεί ή να μην είναι επίσημα δημοσιοποιημένη, ωστόσο η ετήσια ρυθμιζόμενη απόδοση για τους διαχειριστές των δικτύων διανομής έχει καθοριστεί και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ατού του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει τις προκαταρκτικές επαφές ενόψει και της προθεσμίας εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, ενημερώνονται ότι η ετήσια ρυθμιζόμενη απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων έχει οριστεί στο 8,2% με premium 1,5%, το οποίο θα συναρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων.

To premium πιο συγκεκριμένα θα συναρτάται με την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων στις περιοχές ευθύνης των ΕΔΑ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τα χιλιόμετρα των νέων αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης και την υλοποίηση έργων που δεν ήταν στον αρχικό προγραμματισμό του σχεδίου ανάπτυξης.

Πρακτικά δηλαδή, οι επενδυτές που έχουν ήδη προσέλθει ή θα προσέλθουν στο διαγωνισμό βλέπουν μια εταιρεία με δυνητική απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, που μπορεί να φτάσει έως και το 9,7%, όταν αντίστοιχες αποδόσεις στους διαχειριστές δικτύων της κεντρικής Ευρώπης κυμαίνονται σημαντικά χαμηλότερα. Το ίδιο βεβαίως ισχύει όχι μόνο για τους διαχειριστές, αλλά και για τα funds τα οποία βλέπουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών μια τοποθέτηση με μια από τις πιο υψηλές σταθερές αποδόσεις.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το διαγωνισμό που ξεκινά και επίσημα με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος την μεθεπόμενη Παρασκευή.

Ήδη πάντως, έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες ότι ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα είναι μεγάλος. Στους ισχυρούς διεκδικητές συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και δεδομένα, ο ΔΕΣΦΑ, η γαλλική Engie, η ιταλική Italgas, η γερμανική Eon.

Εκτός όμως από τους ευρωπαίους διαχειριστές που συνωστίζονται, στο διαγωνισμό αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και αρκετά funds. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή αυτή της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, τα funds αυτά αναμένεται να συνασπιστούν με τους διαχειριστές.

Εάν τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε θα ανέβει σημαντικά και ο πήχης του τιμήματος. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν εκχωρηθεί οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στα δίκτυα διανομής της Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), της Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και της υπόλοιπης Ελλάδας (ΔΕΔΑ).
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/magnitis-wacc-82-15-gia-ti-depa-ypodomon-horos-eyropaion-mnistiron-kai-funds-poioi-paiktes 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr