Ποιο Brexit; Τώρα Αρχίζουν τα Δύσκολα!

Της Μύρνας Νικολαΐδου Τετ, 5 Φεβρουαρίου 2020 - 08:11

Μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια διαπραγματεύσεων, εσωτερικών συγκρούσεων και πολιτικής αναταραχής, η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ. Μπορεί οι Remainers να δάκρυσαν, οι ευρωβουλευτές να συγκινήθηκαν και η Σκωτία να βυθίστηκε στο πένθος, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -αξιωματούχοι και μη- μάλλον ανακουφίστηκαν. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας είχαν πάψει πλέον να ελπίζουν και ανέμεναν την έξοδο της χώρας από την Ένωση προκειμένου οι «27» να συνεχίσουν την πορεία του
Η αλήθεια είναι πάντως ότι λίγες ημέρες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε πρακτικό επίπεδο. Τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από 11 μήνες διαπραγματεύσεων προκειμένου ΕΕ και Βρετανία να συμφωνήσουν για τη μελλοντική τους σχέση.

Και αν κάποιος θεωρεί ότι οι προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τεταμένες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Διότι αυτοί οι 11 μήνες αναμένεται να κυλήσουν με ακόμη περισσότερη ένταση. Ήδη η πρώτη σύγκρουση Λονδίνου-Βρυξελλών είναι γεγονός.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει στην Βρετανία την καλύτερη συμφωνία που έχει συνάψει με τρίτη χώρα αν το Λονδίνο τηρήσει τα ευρωπαϊκά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και επιτρέψει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στα ύδατά του.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την πρόταση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αποδοχή κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ μια συμφωνίας στα πρότυπα του Καναδά ή της Αυστραλίας.

Σημειωτέων ότι η Αυστραλία δεν έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και το εμπόριο τους διεξάγεται υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Τζόνσον πάντως επιμένει ότι η Βρετανία θα ευημερήσει, ακόμη και αν της επιβληθούν δασμοί.

Ωστόσο, η επαναστατική διάθεση του Τζόνσον δεν συνάδει με την ωμή πραγματικότητα. Τα στοιχεία της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι σε περίπτωση μη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,6%, ενώ σε περίπτωση συμφωνίας στα πρότυπα του Καναδά κατά 5%.

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για την επιβολή δασμών και επιπλέον ελέγχων στα προϊόντα, ενώ το ίδιο ανήσυχος θα πρέπει να είναι και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, επειδή απέσπασε τη στήριξη παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών σε βιομηχανικές περιοχές. Και αυτών ακριβώς των ψηφοφόρων οι δουλειές θα απειληθούν σε περίπτωση μη συμφωνίας. Αυτών που εργάζονται στη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merc, στο εργοστάσιο της Airbus ή στην ιαπωνική Toyota.

Σημειωτέων ότι από τη στιγμή που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ δεν εμπίπτει και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχε συνάψει η Ένωση με την Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2018. Και αυτός θα είναι ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον που θα κληθεί να διαπραγματευτεί ξανά με όλες τις χώρες νέες εμπορικές συμφωνίες και σε πολλές περιπτώσεις το Λονδίνο δεν θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Λόγου χάρη η κυβέρνηση Τραμπ έχει συνδέσει τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με την αποκόμιση συγκεκριμένων πολιτικών οφελών ειδικά τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Αλλά και η Τουρκία αποζητά εναγωνίως συμμάχους όσον αφορά τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος δήλωσε την Δευτέρα ότι ευελπιστεί η χώρα του να έχει συνάψει νέα συμφωνία με την Βρετανία μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι εάν οι Τούρκοι θα ζητήσουν και πολιτικά ανταλλάγματα και αυτό το σημείο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/163662/poio-brexit-tora-arhizoyn-ta-dyskola- 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr