«ΠΕΡΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΝΕΟ ΗΘΟΣ & ΥΦΟΣ»

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

PAN HELLENIC FEDERATION OF EMPLOYEES IN PETROLEUM PRODUCTS - REFINERIES & CHEMICAL INDUSTRY

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1970

Αριθμός Απόφασης 4893/1999 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Μέλος της ΓΣΕΕ και των ICEM , EMCEF

 


Αριθ.πρωτ…2780…                                                                               Ημερομηνία…27/7/2004…

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ : «ΠΕΡΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΝΕΟ ΗΘΟΣ & ΥΦΟΣ»

 

Έχει συμπληρωθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση στην χώρα άλλαξε και θα περίμενε κανείς η «σεμνότητα και η ταπεινότητα» που διατυμπάνιζε η νέα κυβέρνηση να επηρέαζε άμεσα την καθημερινότητά μας και γενικά την συνεργασία μας και την επικοινωνία με τα νέα πρόσωπα και τις νέες ηγεσίες.       Δυστυχώς όμως «σεμνά και ταπεινά» για το ακούν προεκλογικά όλοι « στου κουφού την πόρτα όμως όσο θέλεις βρόντα» μετεκλογικά για όλους .

 

Τι έχουμε δηλαδή ; «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι και η σημερινή αγνοεί και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους, αγνοεί και αδιαφορεί για την τήρηση των Νόμων και Συμφωνιών, αγνοεί και αδιαφορεί γενικά για τις υποσχέσεις της που προεκλογικά έδωσε σε όλους μας.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα διογκώνονται και δημιουργούνται νέα, που θα μας αναγκάσουν να αντιδράσουμε όπως φαίνεται σύντομα δυναμικά όπως και στο παρελθόν.

 

Στις 22/7/2004 η Ομοσπονδία βλέποντας τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε όλον τον κλάδο του πετρελαίου, και όχι μόνο, κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη τα Σωματεία του Τομέα Πετρελαίου προκειμένου να αναλύσει τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο μας και παράλληλα μαζί με τα Σωματεία να συναποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας .

 

‘Όλα τα Σωματεία  στον χώρο των Αεροδρομίων, κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την παραβίαση των Νόμων (εργασιακή αναρχία ανασφαλείς συνθήκες εργασίας και επικίνδυνες  διαδικασίες εφοδιασμού Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων) με την κάλυψη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις Ανεφοδιαστικές Εταιρείες και Εταιρείες Εμπορίας που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους .

Για πολλοστή φορά και μέσα από αυτήν την επιστολή μας ενημερώνουμε όλους ότι εάν συνεχιστεί αυτό, πολύ φοβόμαστε ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αυξηθεί και η κίνηση στα μεγάλα Αεροδρόμια της χώρας θα είμαστε τυχεροί αν δεν συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό .

 

Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία των Αεροδρομίων, μετά από συζήτηση και αναλύοντας αυτήν την κατάσταση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων εάν δεν τηρηθούν οι Νόμοι και εάν δεν εφαρμοστούν από την ΥΠΑ, οι διαδικασίες σωστής λειτουργίας και τα μέτρα Ασφαλείας που προβλέπονται.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα πρέπει να ανησυχεί και τις Αεροπορικές Εταιρείες για τις οποίες απορούμε που μέχρι σήμερα δεν παρεμβαίνουν προκειμένου να προστατέψουν τα Αεροσκάφη τους πολύ δε περισσότερο το επιβατικό κοινό που διακινούν.

 

Σε όλη αυτήν την κατάσταση που συνεχίζεται στον Τομέα του Πετρελαίου δεν ευθύνονται βέβαια οι ανεξέλεγκτες Διοικήσεις των Εταιρειών , ευθύνονται οι κυβερνήσεις, τόσο η προηγούμενη με το καθεστώς που δημιούργησε στον Τομέα του Πετρελαίου όσο και η σημερινή που το συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό και ένταση.

 

 

Θυμόμαστε στο παρελθόν, για να συναντήσουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης ή Οικονομίας έπρεπε να προκηρύξουμε απεργιακή κινητοποίηση και να κλείσουμε για δύο και τρεις ώρες περίπου την πλατεία Συντάγματος ή τον Υπουργείο Ανάπτυξης και με αυτόν τον τρόπο αναγκάζονταν τα Υπουργεία να δεχθούν τους εργαζόμενους , να αφουγκραστούν τα προβλήματά τους και τελειώνοντας η ολιγόλεπτη αυτή συνάντηση, φεύγοντας οι εργαζόμενοι πέταγαν στον κάλαθο των αχρήστων ότι τα Συνδικάτα εκπροσωπούσαν δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους.

 

«Σεμνά και ταπεινά κύριοι» είπε η κυβέρνηση όχι να καβαλήσουμε το καλάμι από την επομένη των εκλογών .

Συνεπώς, για να μην πετάξει όπως και η προηγούμενη στον κάλαθο των αχρήστων τους εργαζόμενους απλά αγνοεί ότι υπάρχουν συνδικάτα , αγνοεί δηλαδή ότι υπάρχουν εργαζόμενοι. Πώς να δικαιολογήσουμε τρία συγκεκριμένα περιστατικά και να μην βγάζουμε το παραπάνω συμπέρασμα;

 

Ø      Τέσσερις επιστολές έχει στείλει η Ομοσπονδία στο Υπουργείο Ανάπτυξης για συνάντηση με τον Υπουργό και βέβαια και τις τέσσερις φορές βρήκαμε την πόρτα κλειστή. Αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί και στην νέα ηγεσία των ΕΛ.ΠΕ. όπου ο μεν Πρόεδρος αδιαφορεί , ο δε νέος Διευθύνων Σύμβουλος μας απάντησε «Ζήτω»! , ότι όταν ενημερωθεί θα μας καλέσει για συζήτηση .

Ø      Είναι καιρός τώρα που οργιάζει η αγορά με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των καυσίμων και την κυβέρνηση να παρακολουθεί ανήμπορη όπως και σε αρκετές περιπτώσεις η προηγούμενη να ελέγξουν την αγορά , ζητήσαμε απλά σαν Ομοσπονδία να συνεδριάσει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Ν.3054/2002, προκειμένου να παρθούν οριστικές αποφάσεις , όμως « στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Ø      Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης έγινε ευρεία Σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στο Κύκλωμα του Πετρελαίου (Υπουργείο, «Αθήνα 2004», Νομαρχίες, Εταιρείες, Διυλιστήρια, Βυτιοφορείς, Βενζινοπώλες) με στόχο να εφαρμοστεί πρόγραμμα τροφοδοσίας της Αγοράς με καύσιμα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το αποτέλεσμα της Σύσκεψης όλων των παραπάνω; ήταν πως οι εργαζόμενοι στις Εταιρείες εμπορίας και τα Διυλιστήρια θα πρέπει να αλλάξουν τα προγράμματα εργασίας τους , να ακυρώσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό για το καλοκαίρι προκειμένου να παρέχουν σε 24ωρη βάση τις υπηρεσίες τους στο «ΑΘΗΝΑ 2004» . 

 

«Σεμνά και ταπεινά κύριοι».

 

§      Δεν θέλουμε να είμαστε αδιάφοροι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, για την κορυφαία στιγμή της χώρας μας που είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες.

§      Δεν θέλουμε να είμαστε αδιάφοροι και να μην συμμετέχουμε ενεργά στο να υπάρχει ένας σωστός και σοβαρός προγραμματισμός στον τομέα που αφορά εμάς.

§    Δεν θέλουμε γενικά να είμαστε απαθείς στις κρίσιμες και σοβαρές στιγμές της χώρας μας . Γιατί λοιπόν μας βάζετε στην απέναντι όχθη του ποταμού, γιατί όλοι εσείς που συγκεντρωθήκατε στο Υπουργείο θεωρείτε ότι είμαστε δεδομένοι και αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς;

Πιστεύετε πως αυτό προσδιορίζει την σεμνότητά σας και την ταπεινότητά σας απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που θα εργαστούν για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις σας;

§      Δεν βγήκαμε όπως θα το δικαιούμαστε να ζητήσουμε αυξήσεις , μπόνους, παροχές κλπ. για να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας .

 

§      Απαιτούμε να αναγνωρίσετε το δικαίωμά μας σαν ισότιμους συνομιλητές σε ένα τραπέζι, να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας, πως από τον χώρο τον δικό μας βλέπουμε πως θα γίνει πιο ομαλή και ασφαλής η διακίνηση των προϊόντων που εμείς παράγουμε και διακινούμε τις κρίσιμες ημερομηνίες.

 

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση ως αντάξιος εκφραστής των οικονομικών συμφερόντων και του Κεφαλαίου «άνοιξε τις πόρτες και τα παράθυρα» σε ανεξέλεγκτες Ιδιωτικοποιήσεις και «ξεπούλημα» κερδοφόρων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, τότε αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα προσπάθησε να ανακόψει  «έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν», την  πολιτική των ανεξέλεγκτων Ιδιωτικοποιήσεων, «προσδιορίζοντας ότι υγιείς και κερδοφόρες Επιχειρήσεις θα παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου» (Επίσκεψη Καραμανλή στα ΕΛ.ΠΕ.) . Έτσι ισχυρίζονταν, και μερικές φορές δειλά όπως έγραφαν κάποιες ανακοινώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ.

 

Σήμερα πληροφορούμαστε ξανά από τα ΜΜΕ όπως και στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης θα παραχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα και άλλο ποσοστό στην PANEUROPEAN OIL δηλαδή στον όμιλο ΛΑΤΣΗ! Αφού λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη αφού αδιαφορεί για εμάς , εμείς :

Γιατί να μην συνεχίσουμε να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο που και στο παρελθόν πράξαμε;

Γιατί να μην ξανακλείσουμε τον δρόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης για να ακούσει και τις δικές μας σκέψεις ο Υπουργός ; θα τις πετάξει λέτε από το παράθυρο; μα νομίζουμε ότι η σεμνότητα και η ταπεινότητα , το νέο ήθος και ύφος της νέας πολιτικής δεν το επιτρέπει .

Γιατί να μην ξανακλείσουμε την Πλατεία Συντάγματος όπως και στο παρελθόν για να μας αφουγκραστεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών;

 

Διαβάσαμε στον τύπο ότι θα παραχωρήσει το 8,2% των ΕΛ.ΠΕ. για να εισπράξει 150 περίπου εκατομμύρια EURO.

Γιατί δεν κάνει πχ. Μια γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να εισπράξει πολύ περισσότερα από αυτά που φιλοδοξεί; Μήπως την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να παραχωρήσει την πιο κερδοφόρα Ελληνική Εταιρεία στον όμιλο ΛΑΤΣΗ όταν έγινε κυβέρνηση την βρίσκει σωστή ;  ενώ σαν αντιπολίτευση την κατήγγειλε.  Μήπως θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση και του management όπως δήλωνε ο κ. Σαλαγκούδης στην Βουλή ;

Για όλα αυτά εμείς τι πρέπει να κάνουμε ; μα τι άλλο να συσπειρωθούμε γύρω από τα Συνδικάτα μας να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτικοσυνδικαλιστική πλατφόρμα και συντονισμένα όλα τα συνδικάτα μαζί με την Ομοσπονδία να δώσουμε την απάντηση με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε . Να πούμε δηλαδή στην κυβέρνηση αλλά και στις Διοικήσεις των Εταιρειών του κυκλώματος Πετρελαίου ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι δεδομένοι, να πούμε σε όλους ότι νέο ήθος και ύφος , σεμνότητα και ταπεινότητα δεν σημαίνει να συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τους εργαζόμενους με το ίδιο αδιάφορο και αλαζονικό τρόπο που οι προηγούμενοι μας αντιμετώπιζαν .

 

Νέο ήθος και ύφος σεμνότητα και ταπεινότητα σημαίνει να αφουγκράζεσαι τους εργαζόμενους μέσω των εκπροσώπων τους , να προσπαθείς να δίνεις λύσεις στα προβλήματά τους , να μην δημιουργείς νέα προβλήματα και κυρίως να θεωρείς πως και εργαζόμενος σημαίνει άνθρωπος και όχι μηχανή , όχι εξάρτημα άσκησης οποιασδήποτε πολιτικής.

Η Ομοσπονδία μαζί με τα Σωματεία μέλη της θα συνεχίσει να αποκαλύπτει προς κάθε κατεύθυνση την αλαζονεία και την υποκρισία όλων , θα συνεχίσει την προσπάθειά της να συντονίσει μια δυνατή και αποτελεσματική απάντηση σε όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.    

«ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΥΦΟΣ».

                                                      ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Ν. ΟΡΦΑΝΟΣ                                                                                              ΑΛ.  ΚΑΤΣΙΚΑΣ

 

DELTIO49λογότυπο

Γραφεία Αθηνών: ΣΩΝΙΕΡΟΥ 18 & Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ- ΑΘΗΝΑ 10438 Τηλ.2105236118,2105244218, FAX 2105233581

Παράρτημα Θεσσαλονίκης : ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ 5, Τ.Κ.54630  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Τηλ /Φαξ  2310 556507

INTERNET : www.poedxb.gr  ,  E mail :  poedxb@otenet.gr


Σχετιζόμενα Αρχεία


  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr