Τα ΕΛΠΕ εξαγοράζουν υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW με «κλειδωμένη» ταρίφα από τη Γερμανική Juwi

0 02 2020 | 07:43
Σε συμφωνία, η οποία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Κωστής Χατζηδάκης, θα υπογραφεί επισήμως στις 17 Φεβρουαρίου, έχει έλθει η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες με την ελληνική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Juwi, για την εξαγορά του υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 204 μεγαβάτ που αναπτύσσει η γερμανική εταιρεία 15 χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη.

Η Juwi έχει «κλειδώσει» ταρίφα για το έργο αυτό, στα 5,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συμμετέχοντας στον κοινό (για αιολικά και φωτοβολταϊκά) διαγωνισμό που διεξήγαγε η ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2019.

Μετά την εξαγορά, η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μόλις λειτουργήσει, το πάρκο θα παράγει πάνω από 300 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα. Εκτός της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών περιλαμβάνει την κατασκευή νέου υποσταθμού 150kV και νέου δικτύου υψηλής τάσης. Το έργο σε πλήρη εξέλιξη, θα είναι μια επένδυση της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας ενώ θα τονωθεί σημαντικά η τοπική οικονομία μιας και θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι κάτοικοι και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με 500.000 ευρώ το χρόνο μέσω τελών που θα καταβάλλονται για 30 χρόνια που εκτιμάται η διάρκεια ζωής του έργου.

Όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της εταιρείας, «είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς όντας το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της ηπείρου. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί. Μελλοντικά, και θεσμικού πλαισίου επιτρέποντος, υπάρχει σχεδιασμός για εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως».

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα ΕΛΠΕ πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποφασιστική, αλλά και αποτελεσματική κίνηση, καθώς θα καλύψει με αυτόν τον τρόπο περισσότερο από τα δύο τρίτα του βραχυπρόθεσμου στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου, για 300 Mw εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ.

Η juwi AG ιδρύθηκε το 1996 στη Γερμανία στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο και είναι μέλος του ομίλου MVV Energie AG, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας στη Γερμανία. Η juwi έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει 1.700 Φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ και 1.000 ανεμογεννήτριες ισχύος περί τα 2.300 μεγαβάτ. Τα έργα της παράγουν συνολικά περί τα 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στην μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Η juwi Hellas AE δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 έχοντας κατασκευάσει Φ/Β έργα συνολικής ισχύος 120 μεγαβάτ. Έχει συμμετάσχει επιτυχώς στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με συνολικά 210 μεγαβάτ, ενώ έχει υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 400 μεγαβάτ.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ta-elpe-exagorazoyn-ypo-kataskeyi-fotovoltaiko-parko-204-mw-me-kleidomeni-tarifa-apo-ti 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr