Το Μέλλον των Ερευνών για Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη Υπό το Φως των Νέων Παραμέτρων


Το Μέλλον των Ερευνών για Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη Υπό το Φως των Νέων Παραμέτρων
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 5 Μαρτίου 2020 - 08:11
Όπως γνωστοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το καύσιμο «γέφυρα» για την Ελλάδα. Αυτό θέτει μια σειρά από προτεραιότητες τόσο ως προς την ενημέρωση του κοινού, όσο και προς την εξέλιξη των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων.Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. gr βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση της περιβαλλοντικής πρώτης εκτίμησης για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (ΕΛΠΕ- ΤΟΤΑL και ExxonMobil), ώστε να προστατευθεί και το κράτος σε περίπτωση μόλυνσης.
Θεωρείται σημαντική και κατά περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και ένα χρόνο, γιατί η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης μπορεί να ζητήσει παρακολούθηση των διαφόρων παραμέτρων για ένα χρόνο (μεταναστευτικά πουλιά κλπ). Παράλληλα, εξετάζονται τα δεδομένα και σε άλλες περιοχές όπου είχαμε σεισμικές μελέτες από την νορβηγική εταιρεία PGS για να φανεί εάν υπάρχουν προϋποθέσεις για έρευνες υδρογονανθράκων.
Το φυσικό αέριο όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως τόνισε «το ΥΠΕΝ ενθάρρυνε τη νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των Δικτύων Φυσικού Αερίου στα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργεί η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Έτσι, το νέο business plan της εταιρείας που κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς έγκριση και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο προβλέπει την επέκταση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις ενεργειακές περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης, του Αμύνταιου και της Πτολεμαΐδας».
Όπως επισημαίνουν επιστημονικοί αναλυτές στο energia.gr το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει καύσιμο - γέφυρα. Τονίζουν πως την περίοδο αυτή μπορεί να μιλάμε για τα ηλεκτρικά αυτοκινητα, αλλά από τη στιγμή που μπορείς να κινήσεις κάτι με φυσικό αέριο τα επόμενα 10-15 χρόνια δεν θα πας στην πιο ακριβή λύση. Άλλωστε, προσθέτουν είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις φυσικό αέριο και αυτό φαίνεται στις συνδέσεις που γίνονται στα νοικοκυριά και όχι μόνο. Αποτελεί επομένως, μια πιο σίγουρη λύση σε αντίθεση με τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από το μέλλον των μπαταριών και το εύρος των δυνατοτήτων (χρόνος αναμονής φόρτισης αυτοκινήτων, έλλειψη υποδομών, κ.α). Ένα επίσης από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι που θα παράγονται οι μπαταρίες, εάν δηλαδή θα υπάρχουν βιομηχανίες στην Ελλάδα που θα τις φτιάχνουν. Αξίζει να σημειωθεί, πως η συμβολή του ΙΓΜΕ σε σχέση με τις έρευνες ορυκτών που θα μπορούσαν να  χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των μπαταριών κρίνεται σημαντική.  
Τέλος, αναφορικά με το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας θα πρέπει να επισημανθεί η βαρύτητα που έχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας σημαντικές έρευνες σε περιοχές της χώρας, επομένως προκαλεί ερωτήματα γιατί στην παρούσα φάση η διοίκηση του οργανισμού βρίσκεται υπό καθεστώς παραίτησης, μετά την επιλογή του ΥΠΕΝ για αντικατάστασή της.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/164554/to-mellon-ton-ereynon-gia-ydrogonanthrakes-sthn-krhth-ypo-to-fos-ton-neon-parametron

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr