Τα Σκόπια «τρέχουν» για το δίκτυο διανομής, με την τελική φάση προετοιμασίας του αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας ante portas

11 03 2020 | 07:49
Με τον ΔΕΣΦΑ να προετοιμάζεται ήδη τον τελευταίο καιρό για την επιτυχία του επικείμενου market test για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οι αρχές της γειτονικής χώρας προχωρούν από τη μεριά τους στην τελική φάση του σχεδιασμού του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Τα δυο έργα σχετίζονται άμεσα, καθώς το εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας θα διασυνδεθεί με τον αγωγό από την Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές από τα Σκόπια επισημαίνουν ότι τα πιο αισιόδοξα σενάριά τους προβλέπουν ότι οι πρώτες συνδέσεις στο δίκτυο διανομής της γειτονικής χώρας θα γίνουν ακόμα και πριν το τέλος του έτους.

Προ ημερών, οι αρμόδιες αρχές της Β. Μακεδονίας δημοσίευσαν πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης τύπου ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος διανομής φυσικού αερίου, με την προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους να λήγει στις αρχές Ιουνίου.

Ο σχεδιασμός των Σκοπίων προβλέπει ότι τα τμήματα Νεγκοτίνο - Μοναστήρι (Bitola) και Σκόπια - Γκόστιβαρ θα έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Νεγκοτίνο – Γευγελή, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και να ολοκληρωθούν εντός του 2022. Στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας της μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του σχεδιασμού υποδομών.

Αυτό το τμήμα του έργου είναι που σχετίζεται άμεσα με το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Β. Μακεδονίας, καθώς αυτός θα ξεκινά από τη Ν. Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη Γευγελή.

Υπενθυμίζεται ότι ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας έχει ενταχθεί στο 10ετές στρατηγικό σχέδιο δράσης του ΔΕΣΦΑ. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ta-skopia-trehoyn-gia-diktyo-dianomis-me-tin-teliki-fasi-proetoimasias-toy-agogoy-elladas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr