Αγωνία και για επηρεασμό των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ

 

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται καθυστέρηση στην έναρξη των γεωτρήσεων, με τα δύο γεωτρύπανα ΤUNGSTEN EXPLORER και STENA DRILLMAX, που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για σειρά γεωτρήσεων των Eni-Total και ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Ωστόσο, το ρίσκο από κάποια αναβολή είναι ήδη προφανές, αφού προκύπτει καθυστέρηση στην έλευση ξένων ειδικών των εταιρειών που προετοιμάζουν τις γεωτρήσεις. Μέχρι τώρα επιλύεται με τηλεργασία. Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών της ExxonMobil, που ήταν προγραμματισμένο να έρθει αυτές τις μέρες στην Κύπρο για εργασίες σε σχέση με τις γεωτρήσεις της αμερικανο-καταρινής κοινοπραξίας από ΗΠΑ και Βρετανία, ανέβαλε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την έλευσή της στην Κύπρο μετά την ανακοίνωση των απαγορευτικών μέτρων της κυβέρνησης την Κυριακή. Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο, όπου η ExxonMobil διατηρεί το κεντρικό της επιτελείο για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Να σημειωθεί ότι ομάδα στελεχών που εργάζεται για το πρόγραμμα γεωτρήσεων της ExxonMobil στη Λευκωσία, έχει τεθεί υπό περιορισμό αυτές τις μέρες λόγω ταξιδιών μελών της στο εξωτερικό.
 
Την  ίδια ώρα, είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση γεώτρησης της Energian στα ανοικτά της Χάιφα στο Ισραήλ, με το γεωτρύπανο STENA DRILLMAX, το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή για συντήρηση και άδειες προσωπικού και στα μέσα του καλοκαιριού θα πιάσει δουλειά για τις δύο τουλάχιστον προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ExxonMobil-Qatar Petroleum.
 
Τόσο πηγές της ExxonMobil, όσο και πηγές του υπουργείου Ενέργειας, διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα καθυστερήσεων και δεν επηρεάζουν την Κύπρο οι αποφάσεις του κολοσσού που ανακοινώθηκαν για σημαντική μείωση των δαπανών και των λειτουργικών εξόδων της λόγω του κορωνοϊού, αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο έχει ήδη «καπαρωθεί», οπότε δεν θα υπήρχε εξοικονόμηση από αναβολή των γεωτρήσεων. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σταθερό υπό τις περιστάσεις και οι συνθήκες διακίνησης προσωπικού θα είναι το βασικό κριτήριο για τυχόν καθυστερήσεις ή όχι.
 
Καμία νέα καθυστέρηση δεν προκύπτει μέχρι τώρα και σε σχέση με τον μαραθώνιο γεωτρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν με το γεωτρύπανο ΤUNGSTEN EXPLORER οι Eni-Total σε λιγότερο από έξι εβδομάδες. Η γεώτρηση που πραγματοποιεί το γεωρύπανο στα ανοικτά της Βηρυτού για λογαριασμό του Λιβάνου και των Total-Novatek, προχωρά με βάση τον προγραμματισμό και βρίσκεται ήδη σχεδόν στο προγραμματισμένο τελικό βάθος. Αμέσως μετά θα μετακινηθεί για γεωτρήσεις στην Κύπρο. Ωστόσο και εδώ η πορεία του κορωνοϊού και τυχόν προβλήματα στη διακίνηση Ιταλών και Γάλλων ειδικών, αφήνουν ανοικτή την πόρτα για κάποιες καθυστερήσεις.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/agonia-kai-gia-epireasmo-ton-geotriseon-stin-aoz

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος) 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr