Οι μνηστήρες για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ποιοι όμιλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Πέντε ελληνικά και δύο διεθνή επενδυτικά σχήματα αναμένεται να κατέλθουν στον διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα στις πέντε το απόγευμα είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τους υποψήφιους εξαιτίας του κορονοϊού να έχουν και τη δυνατότητα αποστολής της πρότασης εκδήλωσης ενδιαφέροντος  και ηλεκτρονικά μέσω email. Σημειώνεται, όμως, ότι έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Απριλίου να αποστείλουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Γεγονός που δείχνει ότι η αξιολόγηση των προτάσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εκκινήσει από τις 25 Απριλίου.

Όπως αναφέρουν πηγές, μη δεσμευτικές προτάσεις αναμένεται να καταθέσουν πέντε ελληνικοί όμιλοι, και πρόκειται κυρίως για εταιρίες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας. Είναι οι MytilineosΓΕΚ ΤΕΡΝΑMotor OilΕλληνικά Πετρέλαια και όμιλος Κοπελούζου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, εκτός απροόπτου θα κατέβουν σε κοινοπραξία με την Edison, κατά πάσα πιθανότητα μέσω της Elpedison. Ο όμιλος Κοπελούζου, επίσης, πιθανόν να συμμετάσχει, εάν λυθούν πρακτικά θέματα, μαζί με την τσεχική KKGG του Κάρελ Κόμαρεκ.

Από ξένες εταιρίες ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει η Shell. Αν και πριν από δύο χρόνια πούλησε τις συμμετοχές της στις θυγατρικές της ΔΕΠΑ εταιρίες παροχής και διανομής αερίου, εντούτοις η Shell επανεμφανίζεται.

Η ολλανδική Vitol είναι η δεύτερη ξένη εταιρία, η οποία φέρεται αποφασισμένη να υποβάλλει συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρία, υπενθυμίζεται ότι μαζί με την ενεργειακή κρατική επιχείρηση της Αλγερίας, Sonatrach είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛ.ΠΕ, αλλά τελικά δεν είχαν υποβάλλει δεσμευτική προσφορά.

Την πιθανότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό, φέρεται επίσης να διερεύνησε η ουγγρική Met Energy Holding που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο και το trading φυσικού αερίου. Η εταιρία με έδρα την Ελβετία έχει παρουσία στις χώρες Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβακία αλλά και στην Ουκρανία, την Τουρκία και τη Σερβία.

Αντίστοιχη κίνηση, λένε οι πληροφορίες, έκανε και η Power Global από το Κατάρ.

Το ενδιαφέρον των όποιων εταιριών κατέλθουν στον διαγωνισμό επικεντρώνεται στο χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έχει 409.000 πελάτες (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) μέσω της θυγατρικής της ΕΠΑ Αττικής, ενώ στα στοιχεία που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών είναι και οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από ξένες εταιρίες αλλά και το μερίδιο χονδρικής.  

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr