Επί ξυρού ακμής η δραστηριότητα στον Πρίνο – Ανάσα από τα κυβερνητικά μέτρα αλλά αναζητούνται τρόποι μείωσης του κόστους

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός αλλά και η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου βρίσκεται και το κοίτασμα του Πρίνου της Καβάλας.

Η Energean Oil & Gas που έχει δαπανήσεις δεκάδες εκατομμύρια για να κρατήσει ζωντανή την εξορυκτική και παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στη λήψη νέων αποφάσεων για να διατηρήσει εν ζωή το μοναδικό κοίτασμα στη χώρα μας.   

Όπως αναφέρουν πηγές, η Energean σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει το γεγονός ότι η εξορυκτική δραστηριότητα έχει περιληφθεί στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Βρίσκεται στη λίστα εκείνων των ΚΑΔ που πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση και προσφέρει ανάσα με μέτρα όπως την παράταση στην καταβολή οφειλών προς το δημόσιο, την έκπτωση του ΦΠΑ κ.λπ., καθώς και την προσωρινή αναστολή των συμβάσεων για ένα τμήμα των εργαζομένων.

Ωστόσο, για την ελληνική εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ το βασικό στοίχημα είναι να μειώσει το λειτουργικό κόστος, αλλά και να συνεχίσει να λειτουργεί την παραγωγή καθώς τεχνικά δεν μπορεί να παύσει τη δραστηριότητα και να επανέλθει αργότερα με την επανεκκίνηση της από το ίδιο σημείο.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους συνεπάγεται, αναφέρουν πηγές την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις λειτουργικές δαπάνες, όπου σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων.

Η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου αγγίζει το παλιό και πολυδάπανο κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο έχει κόστος παραγωγής στα 21,5 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο που παράγει ο Πρίνος είναι πολύ «βαρύ» κι έτσι οι τιμές με τις οποίες πουλά η Energean στην BP είναι χαμηλότερες κατά 7 με 8 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την τιμή του Μπρεντ.

Ο Πρίνος ήδη παράγει λιγότερες ποσότητες. Από το 2018 οπότε και ήταν χρονιά ρεκόρ με 4.000 βαρέλια ημερησίως, το 2019 μειώθηκε στα 3.300 και το 2020 αναμένεται πιο δύσκολο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Η Energean, ως γνωστόν έχει ήδη περικόψει κατά 80 εκ. δολάρια το επενδυτικό της πρόγραμμα στο κοίτασμα του Πρίνου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού πετρελαίου μειώθηκε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020 από τα 66 δολάρια κάτω και από τα 25 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει από το 2003. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι διεθνώς ο κλάδος του upstream δοκιμάζεται και πολύ περισσότερο και η ελληνική δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από το παλιό και πολυδάπανο κοίτασμα του Πρίνου.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/epi-xyroy-akmis-i-drastiriotita-ston-prino-anasa-apo-ta-kyvernitika-metra-alla-anazitoyntai

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr