Ημιτελής η συμφωνία για το πετρέλαιο εξαιτίας των Μεξικάνων - Νέες επαφές από τη Δευτέρα για να βρεθεί λύση

 

 

Χάρης Αποσπόρης

(upd: 12:15) Ημιτελής παραμένει τελικά η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ με τις ΗΠΑ και τους άλλους παραγωγούς πετρελαίου, καθώς το τελικό κείμενο που δημοσιεύτηκε δεν περιλαμβάνει ποσοστώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η λύση που πρότεινε ο πρόεδρος Τραμπ να καλύψει η χώρα του μέρος της μείωσης που καλείται να επωμισθεί το Μεξικό ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία ήρθε σε αντιπαράθεση με το Μεξικό την Πέμπτη στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ και την Παρασκευή, καθώς το Μεξικό δεν δέχτηκε τη μείωση των 400.000 βαρελιών που της αντιστοιχούσε βάσει της πρότασης. Προφανώς, το Ριάντ αντιδρά στη στάση των Μεξικάνων διότι αν υπάρξει ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, τότε αυτό συνιστά ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Παράλληλα, δεν είναι σαφές πως ο Τραμπ θα εφαρμόσει τη μείωση που υπόσχεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διαμορφωθούν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τον κάθε παραγωγό.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συμφώνησαν να εφαρμόσουν την πετρελαϊκή συμφωνία που κατέστρωσε χθες ο ΟΠΕΚ+, καθώς ξεπεράστηκαν τελικά οι ενστάσεις που είχε το Μεξικό και επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μείωση 250.000 βαρελιών που αρχικά ήταν να αναλάβει το Μεξικό και η χώρα αυτή θα υλοποιήσει μείωση 100.000 βαρελιών ανά ημέρα.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας, Ρωσία και Σ. Αραβία θα μειώσουν την παραγωγή τους στα 8,5 εκατ. βαρέλια έκαστη, ενώ συνολικά ο ΟΠΕΚ+ θα συνεισφέρει μείωση 10 εκατ. βαρελιών και οι υπόλοιποι παραγωγοί άλλα 5 εκατ. για ένα διάστημα δύο μηνών. Εν συνεχεία προβλέπεται ελαφρά αύξηση της παραγωγής με μειώσεις 8 και εν συνεχεία 6 εκατ. βαρελιών για το υπόλοιπο του έτους. Δεδομένης της ελεύθερης αγοράς στην οποία λειτουργούν οι πετρελαϊκές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και των περιορισμών σχετικά με τον ανταγωνισμό από τη νομοθεσία τους, η συμφωνία δεν αναμένεται να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η διάσκεψη του G20 συνεχίζεται και θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αργότερα σχετικά με τις επιμέρους ποσοστώσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα είναι ημέρα αργίας για τα μεγάλα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, άρα η πραγματική αντίδραση της αγοράς θα διαφανεί τη Δευτέρα.

Θετικά αξιολογεί τη συμφωνία στον OPEC+ και τη στάση του Μεξικού ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τη στάση του Μεξικού που προσυπέγραψε το τελικό κείμενο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος Πούτιν εκτιμά πολύ θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία συνιστά ένα συμβιβασμό μεταξύ 22 χωρών που συμμετείχαν στις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αξιολογεί θετικά, την "εποικοδομητική στάση που τήρησε η μεξικανική πλευρά".

"Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των 23 χωρών μελών, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα ασκήσει θετική επιρροή, σταθεροποιητική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να κάνει υποχωρήσεις και να μειώσει τη παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου, δεν συνιστά ήττα, αλλά αντίθετα, επέτρεψε να αποφευχθεί το χάος στην παγκόσμια οικονομία.

"Όχι, απολύτως όχι" ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 23% συνιστά ήττα για την ρωσική πλευρά. "Εδώ δεν υπάρχουν ηττημένοι. Εδώ υπάρχουν μόνο κερδισμένοι από αυτή την απόφαση, μάλιστα από την απόφαση αυτή βγαίνουν κερδισμένες και οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου, όλες οι χώρες, οι καταναλωτές τους και η παγκόσμια οικονομία συνολικά, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να βυθιστεί απλά στο χάος", δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/imitelis-i-symfonia-gia-petrelaio-exaitias-ton-mexikanon-nees-epafes-apo-ti-deytera-gia-na

  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr