Ισχυρό το αποτύπωμα του κορωνοϊού στις εταιρείες διύλισης των ΗΠΑ - Τα πρώτα "κρούσματα"

 
23 04 2020 | 14:50
Απώλειες καθ'όλα ασήμαντες φαίνεται να καταγράφει το πρώτο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης των ΗΠΑ, Marathon Petroleum Corporation, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 7.8 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, λόγω της απότομης πτώσης της ζήτησης καυσίμων.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού και ο αντίστοιχος περιορισμός στα ταξίδια και εν συνόλω της οικονομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει μείωση κατά 1/3 στη ζήτηση πετρελαίου, τουτέστιν 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, η ζήτηση για βενζίνη έχει μειωθεί στο μισό.
Περιορισμός της παραγωγής σχεδόν κατά 1/3, αναστολή νέων έργων, μειώση λειτουργικών εξόδων και αναστολή συμβάσεων εργασίας συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει συνολικά ο κλάδος με ανάλογα μέτρα να έχουν εξαγγείλει και προχωρήσει κι άλλες εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, Royal Dutch Shell και η Valero Energy.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Marathon προβλέπει θα υποστεί απώλειες προ φόρων της τάξης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα αποτελέσματα να προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.
Επιπρόσθετα, οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων έχουν παρασύρει στα “τάρταρα” και την αξία των αποθεμάτων της εταιρείας, όπου προβλέπει προσαρμογές της τάξης των 3,3 δισεκατομμυρίων στο τρίμηνο. Επίσης, ανέφερε πως η έλλειψη ρευστότητας προς εξυπηρέτηση επενδύσεων ενδέχεται να φτάσει τα 1.4 δις δολάρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανταγωνίστρια εταιρεία Valero Energy, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα τις εκτιμήσεις της για απώλειες της τάξης των 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της αναταραχής που έχει προκληθεί από το ξέσπασμα του κορωναϊού.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ishyro-apotypoma-toy-koronoioy-stis-etaireies-diylisis-ton-ipa-ta-prota-kroysmata

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr