Πτώση-ρεκόρ της ενεργειακής ζήτησης κατά 6% προβλέπει για φέτος ο IEA

 
30 04 2020 | 10:11
Έντονη πτώση της ενεργειακής ζήτησης αναμένει για φέτος ο ΙΕΑ, όπως αναφέρει σε νέα του έκθεση για τον κλάδο.
Ο οργανισμός αναφέρει σχετικά ότι η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει φέτος κατά 6%, δηλαδή κάνει λόγο για την εντονότερη ποσοστιαία πτώση εδώ και 70 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση της ζήτησης υπολογίζεται στο επταπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη που είχε προκαλέσει η κρίση του 2008.
Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί συντομότερα, τότε η μείωση της ζήτησης θα περιοριστεί στο 3,8%, αλλά ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να την αυξήσει πάνω από το 6%.
Κατά το α' τρίμηνο του έτους η ζήτηση υποχώρησε κατά 3,8% σε ετήσια βάση ενώ ο άνθρακας έχασε έδαφος εξαιτίας της επιβράδυνσης στην Κίνα. Επίσης, η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου και ο θερμότερος χειμώνας επέδρασαν προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πετρέλαιο, το Μάρτιο η ζήτηση μειώθηκε κατά 10,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση και για τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 29 εκατ. βαρέλια.
Στον τομέα του ηλεκτρισμού η ζήτηση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 5% φέτος διεθνώς. Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος είναι οι ΑΠΕ που στο α' τρίμηνο είδαν αύξηση 3% και χαρακτηρίζονται από τον ΙΕΑ ως ανθεκτικές.

Τέλος, οι εκπομπές ρύπων προβλέπεται να μειωθούν κατά 8% στο πρώτο εννεάμηνο του έτους. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ptosi-rekor-tis-energeiakis-zitisis-kata-6-provlepei-gia-fetos-o-iea

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr