Oι ανακατατάξεις στους κολοσσούς ενέργειας - Τι μέτρα πήραν 5 μεγάλες εταιρείες του κλάδου

 
08 05 2020 | 09:56
Μόλις τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του αμερικανικού αργού έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από τα 0 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, αλλά και της ανεπάρκειας αποθηκευτικών χώρων ικανών να καλύψουν τις αζήτητες-λόγω πανδημίας- ποσότητες αργού.
Η Whiting Petroleum έγινε το πρώτο θύμα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την τρέχουσα πτώση της ζήτησης αργού μετά την παγκόσμια πανδημία του Covid-19 και τον πόλεμο τιμών μεταξύ παραγωγών που πυροδότησε η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Με την υποβολή του αιτήματός της για προστασία από την πτώχευση στο Chapter 11 στο Πτωχευτικό Δικαστήριο για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας, ζητώντας ταυτόχρονα την αναστολή των μετοχών της (NYSE: WLL) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έγινε η πρώτη εταιρεία σχιστολιθικού πετρελαίου που αναγκάστηκε να φθάσει σε αυτό το σημείο. Και σίγουρα η Whiting Petroleum δεν θα είναι το τελευταίο θύμα.Πολλές άλλες εταιρείες που είχαν αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με μικρά αποθέματα μετρητών αντιμετωπίζουν τώρα αυξανόμενο κόστος .Ωστόσο,πως επηρεάστηκαν οι κολοσσοί ενέργειας υπό την πίεση της πανδημίας;
ExxonMobil
H ExxonMobil είναι ο τιτάνας των εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου με δραστηριότητες τόσο upstream όσο downstream. Δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση δύο εταιρειών, της Exxon και της Mobil.H εταιρεία στο επίσημο σάιτ της ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2020 κατά 30%, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα για το έτος 2020 κατά 15%. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση για απολύσεις αλλά οι περικοπές των προαναφερθέντων δαπανών θα επηρεάσουν και τους εργαζόμενους όπως εξίσου θα επηρεαστεί ο ρυθμός γεώτρησης και ολοκλήρωσης αυτής στην Permian Basin(ιζηματογενής λεκάνη στη Βόρεια Αμερική). Επιπρόσθετα, συζητείται έντονα ο σχεδιασμός για την παύση της λειτουργίας μιας μικρής μονάδας παραγωγής βενζίνης στο Baytown του Τέξας ενώ συνάμα έχει κλείσει μια άλλη μικρή μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου στο Baton Rouge της Λουιζιάνας.
Chevron
H Chevron είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου με upstream και downstream δραστηριότητες. Η εταιρεία είναι γνωστή ως η εταιρεία ανθρώπινης ενέργειας. Η Chevron δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 20% για το έτος 2020,κυρίως μειώνοντας τις δαπάνες στην Permian Basin.Σύμφωνα με το Bloomberg η περικοπή αυτή των δαπανών υπολογίζεται σε 125.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Δεσμεύθηκε επίσης να προστατεύσει τις πληρωμές μερισμάτων της που οδηγεί στην στήριξη του ισολογισμού. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για απολύσεις ενώ η εταιρεία αναφέρθηκε πως η παραγωγή του 2020 θα παραμείνει σχετικά επίπεδη σε σύγκριση με το 2019 όπως όλα δείχνουν.
Shell
H Shell είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας. H Shell ανακοίνωσε ότι μειώνει το μέρισμα της κατά 66% για το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 0,16 $ ανά μετοχή εν αντιθέσει με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενο έτους που ήταν στα 0,47 $ ανά μετοχή. Επίσης, συρρικνώνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2020 κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια και τις επιχειρησιακές δαπάνες κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με το 2019. Ανέφερε πως αναστέλλει το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών και θα μειώσει την παραγωγή σε δύο διυλιστήρια της Λουιζιάνας αλλά δεν έκανε καμία νύξη για απολύσεις.
Total
Η Total είναι γαλλική εταιρεία πετρελαίου και η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο.H ίδια δήλωσε ότι θα μειώσει το capex κατά περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια με τις περισσότερες από τις μειώσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι στο τμήμα εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου.Επίσης,αποφάσισε την αναστολή του προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η μόνη εταιρεία που έδωσε οδηγίες για το πάγωμα των προσλήψεων εώς ότου το μέλλον της ενέργειας να γίνει πιο ξεκάθαρο,χωρίς κάποια παρεμβολή ή περικοπή στην παραγωγή.
BP
Η BP με έδρα το Λονδίνο είναι η 5η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας που ασχολείται με upstream και downstream δραστηριότητες. Η BP μείωσε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2020 κατά περίπου 25%, με ισοδυναμία μείωσης 1 δισεκατομμυρίου δολάρια τόσο από τις upstream δραστηριότητες (εξερεύνηση πετρελαίου και παραγωγή) όσο και από τις downstream δραστηριότητες (διύλιση και πετροχημικά). Η εταιρεία δήλωσε πως δεν θα γίνει κάποια απόλυση εξαιτίας πανδημίας τουλάχιστον για 3 μήνες ενώ αναμένει να παράγει 70.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως,με την παραγωγή του έτους 2020 να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτή του 2019.
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις εξαιτίας του κορονοϊού για τα κράτη που εξαρτώνται από την εξαγωγή πετρελαίου και για τις ενεργειακές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέες απειλές πολιτικής αστάθειας και energy poverty.
Η σημερινή παγκοσμιοποίηση απειλήθηκε ήδη από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των 2 κρατών, ΗΠΑ-Κίνας, τους εμπορικούς πολέμους, τις υπερβολικές κυρώσεις και την παραπλανητική αφήγηση ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι η αιτία απώλειας θέσεων εργασίας στη Δύση. Οι κεντρικές αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας αναδιαμορφώθηκαν ενόψει της αύξησης του κόστους. Το ξέσπασμα του ιού είναι μια υπενθύμιση των κινδύνων της υπερβολικής εξάρτησης , σε ενέργεια ή μή, από οποιαδήποτε χώρα. Καθώς ο κορονοϊός επηρεάζει δραματικά τον ενεργειακό τομέα και την οικονομία, μήπως είναι πλέον η ώρα για μια νέα «εντολή» ενέργειας;

(της Γεωργίας Πολυτάνου, συμβούλου ενεργειακής ασφάλειας, huffingtonpost.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-anakatataxeis-stoys-kolossoys-energeias-ti-metra-piran-5-megales-etaireies-toy-kladoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr