Με άδεια μετΆ αποδοχών 42 εκατ. εργαζόμενοι στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ETUI, μέχρι τις αρχές Μαΐου, το 26% από τους 160 εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ είχαν ενταχθεί σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας ή παρόμοια προγράμματα προσωρινής επιδότησης μισθών. Το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων και των μεταναστών.
Με άδεια μετ’ αποδοχών 42 εκατ. εργαζόμενοι στην ΕΕ
Δημοσιεύθηκε: 16 Μαΐου 2020 - 14:07
 
Περίπου 42 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ένας στους τέσσερις, έχουν επηρεαστεί από τις προσωρινές αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.
Η ξαφνική παράλυση των οικονομιών λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19 ανάγκασε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταφύγουν σε προσωρινές απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και περικοπές μισθών, με τις κυβερνήσεις να επωμίζονται τον «λογαριασμό» σε μια προσπάθεια να σωθούν οι οικονομίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Trade Union Institute (ETUI), μέχρι τις αρχές Μαΐου, το 26% από τους 160 εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ είχαν ενταχθεί σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας ή παρόμοια προγράμματα προσωρινής επιδότησης μισθών. Πρόκειται για ρεκόρ που δεν είχε καταγραφεί ούτε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η Γαλλία είναι η χώρα όπου τα προγράμματα αυτά είναι πιο διαδεδομένα, καθώς επηρεάζεται το 48% του εργατικού της δυναμικού (11 εκατ. εργαζόμενοι) και ακολουθούν η Ιταλία με 47% (8 εκατ. εργαζόμενοι), η Γερμανία με 27% (10 εκατ. εργαζόμενοι), η Ισπανία με 24% (4 εκατ. εργαζόμενοι) και η Ολλανδία με 23% (1,7 εκατ. εργαζόμενοι).
Στην Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, εκδόθηκαν προσωρινές αναστολές συμβάσεων εργασίας για λιγότερο από το 5% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ETUI.
Ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτο Luca Visentini σημείωσε πως υπάρχουν επίσης περίπου 10-15 εκατ. άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους διότι δεν έχουν πρόσβαση στα προγράμματα αυτά.
Επισήμανε, δε, πως τα προγράμματα αυτά εμφανίζουν κενά στην εφαρμογή τους και καθυστερήσεις στις πληρωμές.
«Σε πολλές χώρες η βοήθεια δεν έχει ακόμα φτάσει στον κόσμο. Στην Ιταλία υποτίθεται πως υπάρχουν 12 εκατ. άνθρωποι που έχουν απολυθεί προσωρινά, όμως οι μισοί από αυτούς δεν έχουν δει μισθό εδώ και δυο μήνες», ανέφερε στο EFE.

Εξάλλου, σε πολλές χώρες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι προσωρινά εργαζόμενοι και οι μετανάστες εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τα προγράμματα αυτά, και για αυτούς που λαμβάνουν επιδοτήσεις μισθών, η βοήθεια δεν καλύπτει ούτε το 80% του κανονικού μισθού, που κατά το ETUI θα πρέπει να είναι η ελάχιστη καταβολή. 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2023661/me-adeia-met-apodohon-42-ekat-ergazomenoi-sthn-ee.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr