ΙΕΑ: Η Κρίση του Κορωνοϊού Έφερε τη Μεγαλύτερη Πτώση στις Ενεργειακές Επενδύσεις

 
ΙΕΑ: Η Κρίση του Κορωνοϊού  Έφερε τη Μεγαλύτερη Πτώση στις Ενεργειακές Επενδύσεις 
 energia.gr
 Τετ, 27 Μαΐου 2020 - 09:11
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρεί ότι η πανδημία του Covid 19 έφερε τη μεγαλύτερη πτώση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων στην ιστορία, με τις δαπάνες να μειώνονται σε κάθε μεγάλο τομέα φέτος. Στην ετήσια έκθεση World Energy Investment, ο IEA αναφέρει ότι η μείωση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων ήταν «συγκλονιστική τόσο στην κλίμακα όσο και στην ταχύτητά της». Προειδοποίησε δε, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές» επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και στις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας.

«Η ιστορική πτώση στις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις είναι βαθιά ανησυχητική για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

«Σημαίνει χαμένες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες σήμερα, καθώς και απώλεια ενεργειακού εφοδιασμού που ίσως χρειαζόμαστε αύριο μόλις ανακάμψει η οικονομία», συνέχισε. «Η επιβράδυνση των δαπανών για βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει την αναγκαία μετάβαση σε πιο ανθεκτικά και βιώσιμα ενεργειακά συστήματα.»
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με περισσότερους από 346.700 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η πανδημία σήμαινε ότι οι χώρες έπρεπε ουσιαστικά να ...κλείσουν, με τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα στην καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι αυστηροί περιορισμοί, που έφεραν τα παγκόσμια ταξίδια σχεδόν σε ακινησία, αναμένεται να οδηγήσουν στη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930.
Στις αρχές του 2020, ο IEA έβλεπε ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις θα είχαν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των δαπανών σε διάστημα έξι ετών.
Όμως, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας μέσα σε λίγους μήνες, ο ΙΕΑ αναμένει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τεράστια απώλεια ενεργειακών εσόδων
Εν τω μεταξύ, ο ενεργειακός οργανισμός με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι ο συνδυασμός της πτώσης της ζήτησης, των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και της αύξησης των περιπτώσεων μη πληρωμής λογαριασμών σημαίνει ότι τα ενεργειακά έσοδα που πηγαίνουν στις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία αναμένεται να μειωθούν κατά «πάνω από» 1 τρισεκατομμύριο δολάρια 2020.
Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης, συνέχισε ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι, για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες δαπάνες για το πετρέλαιο αναμένεται να μειωθούν κάτω από το ποσό που δαπανήθηκε για την ηλεκτρική ενέργεια.
«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξαν ζωτικής σημασίας στήριξη της έκτακτης ανάγκης στην κρίση υγείας» και των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που κατάφεραν να συνεχιστούν κάτω από το κλείδωμα », δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.
«Αυτά τα δίκτυα πρέπει να είναι ανθεκτικά και έξυπνα για να αποτρέψουν μελλοντικά σοκ αλλά και για να εξυπηρετήσουν αυξανόμενα μερίδια αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι σημερινές επενδυτικές τάσεις αποτελούν σαφή προειδοποιητικά σημάδια για τη μελλοντική ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας », πρόσθεσε.
Το συνολικό μερίδιο των παγκόσμιων ενεργειακών δαπανών που πηγαίνει στις λεγόμενες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποδοτικότητα, πυρηνική ενέργεια και δέσμευση άνθρακα, χρήση και αποθήκευση, έχει «κολλήσει» περίπου στο ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο IEA.
Το 2020, θα φτάσει στο 40%, συνέχισε, προτού γρήγορα εξαντλήσουν τις ελπίδες των ακτιβιστών του κλίματος, ελπίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μια μόνιμη αλλαγή.
«Σε απόλυτους όρους, παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επιτάχυνση των ενεργειακών μεταβάσεων», δήλωσε η ομάδα.
«Η κρίση έχει φέρει χαμηλότερες εκπομπές, αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Αν θέλουμε να επιτύχουμε μόνιμη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, τότε θα πρέπει να δούμε μια ταχεία αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια », δήλωσε ο Μπιρόλ.
«Η ανταπόκριση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και ο βαθμός στον οποίο οι ανησυχίες για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα ενσωματώνονται στις στρατηγικές ανάκαμψης» θα είναι κρίσιμης σημασίας. »

Τελος ο Μπιρόλ είπε ότι ο ΙΕΑ σχεδιάζει να παράσχει σαφείς συστάσεις για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα θέσεις εργασίας και να προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα δημιουργώντας καθαρότερα και πιο ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα σε μια νέα έκθεση του Οργανισμού. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/167035/iea-h-krish-toy-koronoioy-efere-th-megalyterh-ptosh-stis-energeiakes-ependyseis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr