Στήριξη από την ΕΕ για Έργα Ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας

Στήριξη από την ΕΕ για Έργα Ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας

Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 2 Ιουνίου 2020 - 08:19
Να στηρίξει η Ε.Ε. τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης/ ψύξης ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας, με επιστολή του προς τον Frans Timmermans, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, και τον Kadri Simson, Επίτροπο Ενέργειας. Το συμβούλιο αναφέρει πως οι αναβαθμίσεις των γεωθερμικών συστημάτων τηλεθέρμανσης χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια.
 
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας, τέτοια συστήματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών. Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ε.Ε. κατοικεί σε περιοχές κατάλληλες για γεωθερμική τηλεθέρμανση. Χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν σημαντικά πεδία, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η γεωθερμία. Πρόσφατα μάλιστα η ουγγρική εταιρεία Geothermal Green Energy Kft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το  μεγαλύτερο γεωθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη με το εκτιμώμενο δυναμικό να είναι 35-40 MW. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχημένες εργασίες γεώτρησης σε τέσσερα γεωθερμικά πηγάδια σε βάθος μεταξύ 1.600-2.300 μέτρων στη νοτιοανατολική Ουγγαρία, κοντά στο Tótkomlós. Σύμφωνα με τα δεδομένα γεώτρησης είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δύο γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 15-20 MW ο καθένας.
Επιπλέον, μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός, ότι η Τουρκία σημείωσε πριν λίγες ημέρες ένα ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. «Στις 24 Μαΐου, πετύχαμε ένα νέο ρεκόρ στην καθημερινή παραγωγή, παράγοντας το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από εγχώριους και ανανεώσιμους πόρους», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσώπευε το 5,3% της παραγόμενης ενέργειας.
Την ίδια ώρα, στην Ινδονησία, η κρατική εταιρεία PT Geo Dipa Energi εξασφάλισε δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Στόχος η επέκταση της δραστηριότητας της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 110 μεγαβάτ στην Ιάβα, στο μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το οποίο βρίσκεται ταυτόχρονα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της κρατικής εταιρείας αναμένεται η κατασκευή και λειτουργία δύο γεωθερμικών σταθμών στο Dieng στην Κεντρική Ιάβα και στην Patuha στη Δυτική Ιάβα. Ο πρόεδρος της εταιρείας περιέγραψε σε  πρόσφατη συνέντευξη τύπου τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας, επισημαίνοντας το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σε έργα γεωθερμίας στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε πως τα έργα που σχεδιάζονται θα  παράγουν φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από 700.000 τόνους ετησίως.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/167224/sthrixh-apo-thn-ee-gia-erga-zhta-to-eyropaiko-symvoylio-geothermikhs-energeias-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr