Η Αποτίμηση Αποθεμάτων Έπληξε τον Όμιλο Motor Oil

Η Αποτίμηση Αποθεμάτων Έπληξε τον Όμιλο Motor Oil

energia.gr
Παρ, 5 Ιουνίου 2020 - 12:01
Αρνητικό καταλύτη αποτέλεσε για τη Motor Oil η αποτίμηση των αποθεμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας τα αποτελέσματά της. Ειδικότερα, ο όμιλος παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 96,7 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένη βάση, έναντι κερδών 106,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περσινού έτους.  Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 125,9 εκατ. ευρώ, από κέρδη 106,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επίσης, το μικτό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 35,2 εκατ. ευρώ, από κέρδη 221,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Motor Oil, τα αποθέματα κατά το κλείσιμο της περιόδου αποτιμώνται στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της αξίας κτήσης τους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας τους.
Μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κατάστασης συνολικού εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του ομίλου κατά 91,48 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η επιβάρυνση για την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 540 χιλ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος πωληθέντων άγγιξε το 1,68 δισ. ευρώ, από 1,98 δισ. το πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους. Την ίδια στιγμή, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,65 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ανάλογη είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων και σε επίπεδο εταιρείας, με ζημίες μετά από φόρους σε δημοσιευμένη βάση 75,5 εκατ. ευρώ, από καθαρά κέρδη 102,3 εκατ. Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 100,4 εκατ. ευρώ, από κέρδη 142,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επίσης, το μικτό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 76,4 εκατ. ευρώ, από κέρδη 158,2 εκατ.
Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου τη διανομή συνολικού μικτού μερίσματος για τη χρήση 2019 ποσού 127,4 εκατ. ευρώ (ή ποσού 1,15 ευρώ ανά μετοχή). Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως μικτό προμέρισμα χρήσης 2019 ποσό 38,78 εκατ. (ή ποσό 0,35 ευρώ ανά μετοχή) από τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ το υπόλοιπο 0,80 ανά μετοχή θα πληρωθεί και θα αναγνωρισθεί στη χρήση 2020.
Οι επιπτώσεις του Covid-19
Αναφορικά με τον Covid-19, η διοίκηση της Motor Oil θεωρεί ότι ο κλάδος διύλισης, καθότι διεθνοποιημένος, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που επηρεάζεται σε περίπτωση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου. Η εταιρεία πραγματοποιεί συστηματικά πωλήσεις που ξεπερνούν σημαντικά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου της και παράλληλα επιτυγχάνει περιθώρια διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου. Εντούτοις, η μείωση του όγκου πωλήσεων σε συνδυασμό με τη συμπίεση των κλαδικών περιθωρίων και κυρίως την πτώση τιμών του αργού πετρελαίου και προϊόντων επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά της μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2020.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η περαιτέρω επίδραση, η οποία αναμφίβολα συναρτάται με τη χρονική διάρκεια που ενδεχομένως απαιτηθεί για την αποκατάσταση των συνθηκών ομαλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ίδια, ωστόσο, εκτιμά ότι η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο εντός των επόμενων τριμήνων θα εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό τα έως τώρα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, ενώ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων της και παράλληλα, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, έχει διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των παραγωγικών και εμπορικών λειτουργιών της.
(Από την Ναυτεμπορική)
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/167364/h-apotimhsh-apothematon-eplhxe-ton-omilo-motor-oil

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr