Σιάμισιης: Τα ΕΛΠΕ μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται επιτυχώς στις αλλαγές της εποχής μας

Μιχάλης Μαστοράκης
11 06 2020 | 07:30
Την προσήλωση των ΕΛΠΕ στην διαδικασία απανθρακοποίησης επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας σε σχετικό πάνελ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η απανθρακοποίηση είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ορόσημο της σύγχρονης ενεργειακής πραγματικότητας, ενώ, ταυτόχρονα χρειάζεται να ειδωθεί σε 3 βασικά πεδία.

Το πρώτο είναι η ενεργειακή χρήση όπου κατά κύριο λόγο επηρεάζει τους βασικούς καταναλωτές, δεύτερον στο πεδίο της προμήθειας ενέργειας και τρίτον στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση προκειμένουν να καταστεί αποτελεσματική η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ ως κρίσιμο ενεργειακό παίκτη της ελληνικής αγοράς, ο Ανδρέας Σιάμισιης υπογράμμισε την δέσμευση του Ομίλου να ανταποκριθεί στις ενεργειακές προκλήσεις του σήμερα. Σταθερή επιδίωξη του Ομίλου είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα προϊόντος, η καλύτερη ενεργειακά αξιοποίηση των υποδομών εν συνόλω, με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητες του Ομίλου και ταυτοχρόνως την επίτευξη στόχων εξοικονομήσης ενέργειας.

Στην ίδια κατεύθυνση, διεξάγεται μια συστηματική προσπάθεια για το περαιτέρω “πρασίνισμα” του χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ με νέα έργα ΑΠΕ και εφαρμογές ανανεώσιμου αέριου. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως τα ΕΛΠΕ ήδη κινούνται με βήμα ταχύ προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως μαρτυρά και η πρόσφατη συμφωνία με το φωτοβολταϊκό πάρκο που εξαγόρασαν από Juwi, έργο που συνιστά το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα.

Επίσης, αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ανακοινώσεις, επιβεβαίωνοντας την βαρύτητα του τομέα των ΑΠΕ στον επενδυτικό σχεδιασμό των ΕΛΠΕ.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαία συνύπαρξη ΑΠΕ και φυσικού αερίου, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υγρών καυσίμων, ενώ, επιδιώκουν να μετέχουν οργανικά σε κάθε νέο τομέα όπως είναι αυτός της ηλεκτροκίνησης.

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ τόνισε πως τέτοιες αλλαγές συνιστούν αναγκαία συνθήκη προκειμένου να μπορεί ο Όμιλος να σταθεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καθώς, διαφορετικά, μέσα σε 20 χρόνια τα ΕΛΠΕ δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/siamisiis-ta-elpe-metashimatizontai-kai-prosarmozontai-epityhos-stis-allages-tis-epohis-mas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr