Τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου ανοίγει το VDR για ΔΕΠΑ Υποδομών, ένα μήνα μετά ανοίγει και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας - Νέα συμφωνία με τους Ρώσους


15 06 2020 | 07:59
Κινητικότητα επικρατεί στο μέτωπο της διπλής αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Στα τέλη Ιουνίου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει το VDR για την ΔΕΠΑ Υποδομών και ένα μήνα μετά, αφού πρώτα θα έχει ανακοινωθεί το short list των υποψηφίων που περνούν στην δεύτερη φάση, ανοίγει το VDR και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο μεταξύ, η ΔΕΠΑ συμφώνησε σύμφωνα με τις πληροφορίες με τη Gazprom για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του αερίου.
Συγκεκριμένα, αντί αυτή να συναρτάται κατά 40% από το TTF, δηλαδή τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο hub τιμολόγησης του LNG στην Ολλανδία και κατά 60% να είναι oil indexed, πλέον τα ποσοστά αντιστρέφονται. Και η τιμολόγηση θα είναι κατά 60% με βάση το TTF και μόνο κατά 40% θα εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ φέρεται να επιθυμεί να κρατήσει ένα ποσοστό 40% με τιμολόγηση βάσει πετρελαίου, προκειμένου να διατηρήσει ευελιξία όσον αφορά τους όγκους αερίου που θα απορροφήσει.
Συμφωνία φαίνεται ότι κλείνει σχετικά και με τις ρήτρες take or pay που θα πληρώσει η ΔΕΠΑ για τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες αερίου, τις οποίες δεν απορρόφησε το 2019. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΠΑ θα πληρώσει τελικά λίγο πάνω από 40 εκατ. ευρώ αντί για τα 130 εκατ. ευρώ, τα οποία προέβλεπαν οι αρχικές συζητήσεις. Για το 2020 πάντως η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.
Η συμφωνία με τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς εκτός από την παρουσία της στην αγορά λιανικής, το έτερο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που «πουλάει» η εταιρεία είναι οι συμβάσεις προμήθειας.
Στο μέτωπο του διαγωνισμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέταση των εννέα φακέλων των υποψηφίων σχημάτων βρίσκεται στο τελικό στάδιο, προκειμένου μέσα στο προσεχές διάστημα να ανακοινωθούν οι "pre-qualified bidders", δηλαδή εκείνοι που θα περάσουν στην δεύτερη φάση.
Στους ξένους των εννέα σχημάτων συγκαταλέγονται η ολλανδική SHELL που το 2018 είχε πουλήσει στην ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της (49%) σε ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής, αλλά διεκδικεί εκ νέου θέση στην ελληνική αγορά αερίου, η επίσης ολλανδική Vitol -η οποία είχε ενδιαφερθεί για τα ΕΛΠΕ- η καταριανή POWER GLOBE καθώς και η MET HOLDING, θυγατρική του ουγγρικού ομίλου MOL. Στις ελληνικές συμμετοχές, η μεγάλη έκπληξη αφορούσε την σύμπραξη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ με τη ΔΕΗ, ενώ την τετράδα συμπληρώνουν η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, το σχήμα ΕΛΠΕ- Edison και η Mytilineos.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/teli-ioynioy-arhes-ioylioy-anoigei-vdr-gia-depa-ypodomon-ena-mina-meta-anoigei-kai-gia-tin-depa

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr